ASUS RP-N12 inceleme

ASUS RP-N12 kablosuz menzil genişletici inceleme dosyamızda, bağlantı noktası, Wi-Fi tekrarlayıcı ve medya köprüsü görevi üstlenen cihazın özelliklerine değineceğiz

Kablosuz internetin sağladığı kolaylığa öyle bir alıştık ki, Wi-Fi sinyali alamadığımız yerlerde sudan çıkmış balığa dönüyoruz. Ne yazıktır ki, bu hissi kendi evlerimizde bile yaşamamız mümkün. Kablosuz ağ ürünlerinden yayılan sinyaller, diğer tüm kablosuz teknolojilerde görüldüğü gibi, kalın duvarlardan geçerken güç kaybederler. Bu yüzden ufacık evlerde bile sinyal alınamayan bölgelerle karşılaşabiliriz.

asus-rp-n12-menzil-genisletici-incelemesi (5)

Ağ sinyallerinin güç kaybettiği ölü bölgelerin ortadan kaldırılması görevi, Wi-Fi sinyal tekrarlayıcılara düşer. Bir süredir ofisimizde ağırladığımız ASUS RP-N12 kablosuz N-300 menzil arttırıcı, menzil genişletme özelliğinin de aralarında bulunduğu 3 görevi üstlenebiliyor. 300 Mbps ağ hızına sahip cihazın üstlendiği görevler aşağıdaki biçimde özetleniyor.

  • Sinyal tekrarlayıcı: ASUS RP-N12, mevcut kablosuz ağa bağlanarak Wi-Fi kapsama alanı genişletir.
  • Kablosuz bağlantı noktası: ASUS RP-N12, kablolu modemlere ethernetle bağlanır ve ortama Wi-Fi hizmeti sağlar.
  • Medya köprüsü: Cihaz, eski nesil konsollara ve medya oynatıcılara ethernet üzerinden internet erişimi sunar.

asus-rp-n12-menzil-genisletici-incelemesi (3)

ASUS RP-N12 inceleme dosyamıza, üç farklı görevi başarıyla yöneten cihazın tasarım özelliklerine değinerek devam edelim.

Tasarım

ASUS RP-N12‘nin tümüyle plastikten üretilen gövdesi, üzerinde ek priz içermemesiyle dikkat çekiyor. Aygıtın bağlandığı ortamda bir elektrik girişinin eksilmesi kaçınılmaz.

asus-rp-n12-menzil-genisletici-incelemesi (2)

Cihazın ön yüzünde dikey sıralanan 3 LED gözümüze çarpıyor. En üstteki ışık, elektrik sinyalini gösterirken, ortadaki LED ethernet bağlantısını işaret ediyor. Alttaki lambanınsa Wi-Fi göstergesine ait olduğu görülüyor.

asus-rp-n12-menzil-genisletici-incelemesi (7)

Wi-Fi menzil genişletici, iki adet 2dBi gücünde hareketli antenle donatılıyor. Antenlerin ikisi de, 180 derece döndürülebiliyor. 2dBi sinyal gücünü yetersiz bulan kullanıcıları üzecek bir haberimiz var. Antenler, cihazın gövdesine bütünleşik halde. Dolayısıyla, bu bileşenlerin daha yüksek güçteki benzerleriyle değiştirilmesi mümkün görünmüyor.

asus-rp-n12-menzil-genisletici-incelemesi (1)

ASUS RP-N12’nin reset tuşu, güç düğmesi ve WPS butonu, gövdenin hemen sol yanına konuşlandırmış. RJ45 ethernet yuvasıysa cihazın altında yer alıyor.

asus-rp-n12-menzil-genisletici-incelemesi (4)

110 gram ağırlıktaki cihaz, 81 x 55 x 34 mm boyutlarıyla her türlü ortama uyum sağlayabiliyor.

Donanım ve Yazılım

ASUS RP-N12, N300 kapsamlı ağ teknolojisi doğrultusunda 300 Mbps hızında veri aktarıyor. 2,4 GHz frekansta çalışan cihaz, Wi-Fi 802.11 b/g/n kablosuz ağ protokollerini destekliyor.

ASUS-rp-n12-inceleme-3

Cihazın kurulumu için hiçbir ek yazılım gerekmiyor. WPS arayüzüyle bağlantı sağlandığında, kablolarla, IP adresleriyle uğraşmak zorunda kalınmıyor. Modeminizin WPS tuşuna basın, sonra ASUS RP-N12 menzil genişleticinin WPS düğmesine 2 saniyeden fazla basılı tutun ve bir dakika kadar bekleyin. Keşke her ürünün kurulumu bu kadar kolay yapılabilse.

ASUS-rp-n12-inceleme-4

Cihaz WPS teknolojisine sahip olmayan ağlarda kullanılmak istenirse, 3 adımda kurulum sağlayan http://repeater.asus.com arayüzüne erişilmesi gerekiyor. Bu erişimi de, Wi-Fi özellikli bir bilgisayarla ASUS_RPN12 ağı üzerinden veya ASUS RP-N12 menzil arttırıcıya doğrudan ethernet kablosuyla bağlanarak sağlayabilirsiniz.

ASUS-rp-n12-inceleme-2

ASUS RP-N12’nin şifreleme yetenekleri de oldukça gelişkin. WPS teknolojisiyle güvenli bağlantının yanı sıra, 64-bt WEP, 128-bit WEP, WPA2-PSK ve WPA-PSK protokolleriyle ağ güvenliği sağlanıyor.

asus-rp-n12-roaming-assist

Roaming Assist fonksiyonu, cihazın kesintisiz ağ tecrübesi yaşatmasını sağlıyor. Çoğu Wi-Fi alan genişletici, kullanıcının hangi sinyal bölgesinde olduğuna aldırmaksızın çalışır. ASUS RP-N12, kullanıcıya en uygun sinyali vermek için, sinyal trafiğini diğer ağ bileşenlerine yönlendirebilir. Roaming Assist sayesinde, RP-N12’ye yakın konumdayken sinyaliniz RP-N12’den gelir. Fakat, modem/router’ınıza yakın odalara geçtiğinizde, trafiğiniz RP-N12’den modeme yönlendirilir.

Cihaz.TV Yorumu

ASUS RP-N12, tek bir modemin kapsama alanı sunmakta zorlanabildiği orta genişlikteki evlerde ve ofislerde kullanılmak üzere tasarlanan kullanışlı bir cihaz.

Yalnızca ağ menzili genişletmekle sınırlı kalmayan ASUS-RP-N12 N300 menzil arttırıcı, kablolu ağların Wi-Fi erişimi sağlayacak şekilde modernize edilmesini de sağlıyor. Bu özelliklerin üzerine, eski nesil konsollara ethernet üzerinden internet dağıtabilen cihaz, WPS ile tek dokunuşla kurulum sağlıyor.

Wi-Fi 802.11n protokolüyle 300 Mbps hızında veri aktarabilen ASUS RP-N12’yi Cihaz.TV Fonksiyonel Ürün ödülümüze layık görüyoruz.

asus-rp-n12-menzil-genisletici-incelemesi-10

ASUS RP-N12 kablosuz menzil genişletici, 71 TL’den başlayan fiyatlarla temin edilebiliyor.

ASUS RP-N12 kablosuz menzil arttırıcı teknik özellikleri

  • Kablosuz ağ: Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • Kablosuz iletim hızı: 300 Mbps’e kadar
  • Ethernet: 1 x RJ45 10/100 BaseT LAN
  • Çalışma frekansı: 2,4 GHz
  • Anten: 2 dBi x 2
  • Boyutlar: 81 x 55 x 34 mm
  • Ağırlık: 110 g

Cihaz.TV‘yi Facebook, Twitter, Google+, YouTube ve Instagram‘da takip edin.

2 thoughts on “ASUS RP-N12 inceleme

  1. RP-N12 yi sadece asus modemlere mi rşleyebiliyorux? Kablo tv nin modemine bir türlü rşleme yapamadım

    1. Sadece ASUS modemlere eşleme gibi bir zorunluluk yok ama bildiğim kadarıyla Kablo TV modemleri farklı bir yapıya sahip. ASUS teknik servisiyle görüşmeniz gerekiyor.

Comments are closed.