Lazerle tek diske 360 TB veri sığdıran yedekleme teknolojisi

Southampton Üniversitesi araştırmacıları, evrenin bilinen yaşı kadar uzun ömürlü optik veri yedekleme teknolojisi geliştirdi

İngiltere’de geliştirilen yeni veri depolama yöntemi, film ve müzik arşivinizini torunlarınıza gönül rahatlığıyla bırakacağınız kadar uzun ömürlü. Hatta, yeni yedekleme sistemiyle muhafaza edilen bilgiler, ölümünüzün birkaç milyar yıl sonrasında bile sağlıklı kalabilir.

Southampton Üniversitesi araştırmacıları, istenilen her türlü bilgiyi kuvars disklere femtosaniye lazerle işleyerek ölümsüzleştiriyor. Kullanılan yüksek hızlı lazer, bilgiyi kuvarsa üç katman halinde dokuyor. Her katmanın arasında 5 mikron mesafe bırakılıyor. Oluşan karmaşık doku, kuvarsa çarpan ışığın faz değiştirmesini sağlıyor. Yedeklenen bilgi paketleri faz değişimleriyle temsil ediliyor ve hassas optik aygıtlar tarafından okunuyor.

Geliştirilen yöntemle tek diske 360 TB’a varan büyüklükte veri sıkıştırmak mümkün. Ortaya çıkan optik veri diskinin kullanım ömrü, evrenin şimdiye dek ölçülen yaşına yakın. Kuvars diskin 190 °C’de saklanması halinde en az 13,8 milyar yıl boyunca bozulmayacağı söyleniyor. Optik veri yedekleme biriminin dayanabildiği maksimum sıcaklıksa 1000 °C.

Femtosaniye lazerle 14 milyar yıl ömürlü yedekleme teknolojisi.

Oyuncular ve sinema tutkunları arşivlerini bu sistemle yedeklemek için can atacaklar. Hayallerinizi yıkmak gibi olmasın ama elde edilen teknolojinin şimdilik son tüketiciye sunulması düşünülmüyor. Yüzyıllarca saklanması gereken devlet arşivleri ve bilimsel veri yığınları kristale hapsedilecek bilgiler arasında öncelikli adayları oluşturuyor.

Yüksek hızlı lazerle cama 5D veri depolama adı verilen yöntem, 17 Şubat günü ABD’nin San Francisco kentinde düzenlenecek SPIE Optik Mühendislik Konferansı’nda detaylı olarak sergilenecek.

Cihaz.TV‘yi Facebook, Twitter, Google+, YouTube ve Instagram‘da takip edin.