Android 6.0 Marshmallow güncelleme paketinin içerdiği 16 yeniliğin platforma neler kazandıracağını hep birlikte görelim
Uygulamalara hangi izinlerin verileceği artık sizin elinizde
Uygulama izinleri, aslında yalnızca Android platformunun sorunu değil. iOS, Android ve Windows Phone platformlarının tümü, ufacık bir fener uygulaması için bile olmadık izinler verebiliyor.
Android 6.0 Marsmallow güncellemesiyle birlikte kullanıcılar, uygulamaların ne tür yetkilere sahip olacaklarını yükleme esnasında kabul etmek zorunda kalmayacaklar. Verilen izinleri kullanım esnasında kısıtlayabilecekler. Bu sayede, kullanım amaçlarının ötesindeki özelliklere erişmek isteyen kötü amaçlı yapımların fark edilmesi kolaylaşacak.
Chrome deneyimini “özel sekmeler” sayesinde şekillendirmek mümkün
Google, Chrome’un özelleştirilmiş sekme özelliğiyle, Android 6.0 geliştiricilerine kolaylık sağlıyor. Chrome özel sekmeleri, uygulamaların ihtiyaç duyduğu otomatik giriş, parola kaydetme, çoklu süreç güvenliği gibi özellikleri sunuyor.
Uygulama geliştiricileri, Chrome’u uygulamalarına entegre ederken, sayfa görünümünü diledikleri gibi değiştirecekler. Bu sayede tekerleği yeniden icat edermiş gibi özel tarayıcılar hazırlamalarına gerek kalmayacak.
Parmak izi okuyuculara Google’dan tam destek
Parmak izi sensörlerini Android işletim sistemiyle birlikte çalıştırma görevi, şimdiye dek üreticilere düşüyordu. Android 6.0 Marshmallow ile birlikte platform, parmak izi taramaya standart destek sunacak. Play Store ve diğer sanal mağazalarda parmak iziyle alışveriş dönemi başlıyor.
Android cihazların temassız kredi kartı gibi kullanılması (Şimdilik sadece Amerika’da)
iPhone kullanıcıları, Apple Pay sayesinde ABD’deki pek çok mağazada ödeme yapabiliyorlar. Google’ın yakın zamanda duyurduğu Android Pay, aynı imkanı Android tüketicisine sunuyor. Android 4.4 KitKat işletim sistemli ve NFC çipli bütün ürünler, American Express, Visa ve Mastercard gibi kredi kartı şirketleriyle desteklenen bu sistemle ödeme yapabilecekler.
Bu kolaylıktan şimdilik sadece ABD’de yararlanılıyor. Bununla birlikte, hizmetin yakın gelecekte Avrupa ve Asya’ya yayılması da hedefleniyor.
Yeni uygulama paneli
Android 6.0 ile birlikte, uygulama kısayol panelinin tasarımı da değişiyor. Bundan böyle uygulama kısayolları yukarıdan aşağı doğru inen tek bir sayfada gösterilecek. En fazla kullanılan 4 uygulama, ekranın en üstünde sergilenecek.
Google Now 100 milyon yeni mekanı ayırt edebiliyor
İngilizce sesli asistan kullanmaktan hoşlananlar, yenilenen ve akıllanan Google Now’ı takdir edecekler. Google’ın yıllardır süren yapay zeka çalışmaları sonunda meyvesini verdi. Google Now, yeni haliyle 100 milyon farklı mekanı tanıyor. Sesli asistana eşlik eden Google bilgi grafiği, toplamda 1 milyar farklı tanım hakkında bilgi içeriyor.
Now on Tap özelliği, deneme sürümüyle Android Marshmallow’a entegre edildi. Google Now sesli asistan, Android’in 100 popüler uygulamasında her an komut almak için bekliyor.
Uygulama içi bağlantıların tarayıcıda açılması sorunu tarihe karışıyor
Android 6.0 Marshmallow sürümünden önce, uygulamalardaki web bağlantılarının nasıl açılacağı tartışma konusuydu. Bu yüzden, oyunlarda tıklanan linkin oyun ekranı yerine Chrome’da açılması gibi sıkıntılarla karşılaşılırdı.
Google, yeni güncellemeyle birlikte, uygulama linklerinin açılmasında uygulama içi ekrana öncelik verilecek.
Kopyalama, yapıştırma ve kesme işlemleri kolaylaşıyor
Bir iletinin, mesajın veya yazının bir bölümünü kopyalamak veya bunları başka bir yere yapıştırmak Androd 6.0 ile birlikte kolaylaşıyor. Eskiden, içeriğin seçilen bölümüyle ilgili kısayollar, sayfanın üstünde belirirdi. Güncellemeyle birlikte kesme/yapıştırma kısayollarını seçilen yazının hemen üzerinde göreceğiz.
Uygulama bilgilerini otomatik yedekleme ve geri yükleme
Android akıllı telefonların en sevilen yönlerinden biri, gerektiğinde tüm cihaz bilgilerinin yedeklenebilmesidir. Android Marshmallow ile birlikte, bu özellik uygulamalara kadar uzanacak. Daha önceden yedeklenen bir oyunun yanlışlıkla silinmesi halinde, hiçbir kayba uğramadan kaldığımız yerden devam edeceğiz.
Uygulama yedekleme özelliği, Google Drive ile birlikte kullanılacak. Yedekleme dosyalarının kapladığı alan bulut depolama kotalarını etkilemeyecek. Dosya büyüklüğü 25 MB ile sınırlandırılacak ve bir uygulama günde en fazla 1 defa yedeklenecek.
Android Marshmallow, RAM yüzünden yaşanan arayüz kasmalarına çare olacak
Google, Android 6.0 güncellemesiyle birlikte, platformun RAM yöneticisini yeniliyor. Marshmallow sürümüne yükseltilen cihazlarda, uygulamaların RAM’de ne kadar yer kapladığı takip edilebilecek. Maksimum ve ortalama RAM tüketimini gösteren yeni pencere sayesinde, performansı ve pil ömrünü baltalayan uygulamalara müdahale etmek kolaylaşacak.
Akıllı telefon şarjınız daha uzun süre dayanacak
Android Marshmallow güncellemesi, tarayıcı iyileştirmeleriyle sınırlı kalmıyor. Cihazların enerji yönetimi de geliştiriliyor. Sisteme yeni eklenen Doze özelliği, akıllı telefon ekranı bir süre kapalı kaldığında uygulama faaliyetlerini durduruyor. Bu modun cihaza gelen bildirim akışına engel olmadığını be belirtelim. Google geliştiricileri, Doze özelliği sayesinde cihazların bekleme sürelerinin iki kata kadar artacağını müjdeliyorlar.
Android 6.0 ile birlikte, USB-C teknolojisiyle hızlı şarj desteği de sunuluyor. USB-C’nin öne çıkan özelliklerini merak edenleri bu yazımıza konuk edelim.
Harici depolama yongaları, üvey evlat muamelesinden kurtuluyor
Google’ın harici hafıza kartı kullanımını sevmediğini artık herkes biliyor. Android’in ilk dönemlerinden beri üretilen Nexus akıllı telefonların hiçbiri microSD teknolojisine destek vermedi. Fakat Google, geliştiricilerin bu fonksiyonu sunmalarına engel de olmadı.
Android 6.0’ın yayına girmesiyle birlikte, SD kartlara sunulan desteğin arttığına şahit olacağız. Güncellemeyle birlikte, microSD kartlar ve OTG üzerinden bağlanan USB bellekler yerel bellekten farksız olarak algılanacak. Kişisel bilgilerin bu alanlara depolanmasına izin verilecek.
Android Marshmallow, koyu tonları sevenlere “Dark Theme” seçeneğini geri getiriyor
Android 6.0’ın erken sürümleri, yalnızca açık renkli arayüz tercihi sunuyordu. Bununla birlikte, herkesin yeni renk düzeninden hoşnut olduğunu söyleyemeyiz. Marshmallow güncellemesiyle birlikte, koyu renk menü seçeneği geri dönüyor.
Sesli mesajlara görsel arayüz
Türkiye’de sesli mesaj kullanımı pek yaygınlaşmadı. Fakat, ABD’li ve Avrupalı kullanıcılar bu özelliğe sık sık başvuruyor. Android Marshmallow, alınan sesli mesajları ileri geri sarmayı mümkün kılan bir arayüz içeriyor. Şimdilik T-Mobile ve Orange gibi yabancı cep telefonu operatörlerinin destek verdiği özel arayüz, yakın gelecekte diğer şirketler tarafından da benimsenecek.
Android arayüzü, manzara moduna uyum sağlayacak
Yatay konuma uyum sağlayan Android arayüzüne, Sony’nin büyük ekranlı Xperia’larından aşinayız. Marshmallow ile birlikte, Android’in standart arayüzü manzara moduna göre şekil değiştirecek.
Bildirim penceresi kısayollarını kapatabileceğiz
Android 5.0 Lollipop, 2 kademede açılan bildirim penceresini hayatımıza yerleştirmişti. Bu ekranda beliren kısayolların değiştirilmesini sağlayan ayar seçeneğinin Android 6.0’a kadar gecikmesi ne kadar üzücü.
Cihaz.TV‘yi Facebook, Twitter, Google+, YouTube ve Instagram‘da takip edin.