💻 Adım Adım Windows 11 İşletim Sistemini Kurma Rehberi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ömer Can
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Öne çıkan
  • Okuma süresi: 2:52

Ömer Can

Admin
Admin
Kayıtlı kullanıcı
✅ Herkese selamlar arkadaşlar bugün sizlerle adım adım Windows 11 işletim sistemini kurmayı göstereceğim umarım anlaşılır bir dilde olur yanlışım olursa şimdiden kusura bakmayın. 😊

✅ Rehber 5-6 satır kutucuğunda olabilir baya uzun bir rehber olacak.

‼️ Windows 11 işletim sistemini kurmak için işlemci desteğimiz Intel 8. nesil ve AMD 2000 serisinden sonrası, ramimiz 4GB olacak, Secure Boot, TPM ayarları aktif olmalıdır.

1) USB Belleğimizi Ayarlamak

- En az 8GB boyutunda bir USB bellek ayarlamamız gerekir. (Burada benim USB belleğimizi görüyoruz. 11 yıl önce defterdar müdürlüğü gezisinde hediye edildi. Yeni nesil USB belleklere taş çıkartır halen çalışıyor aksini kanıtlamak isteyen varsa yorumlarınızı beklerim. 😄)

Efsane USB Bellek (2).webp
Efsane USB Bellek (1).webp

- İnternet bağlantısı olacak.

- Harici Windows'lu PC lazım olacak.

‼️ Yazdırma sırasında bütün dosyaları silmektedir bu yüzden ya tamamen içi boş ya da dosyalarınız harici bir Windows PC'ye yedeklememiz gerekir.

2) Windows 11 İşletim Sisteminin Yazdırma Seçenekleri

a)
MediaCretionTool (ISO'yu kendi otomatik indirir ve yazdırır)

- Windows 11 Yükleme Medyası Oluşturma bölümünde programı indirelim.

- Lisans koşullarını kabul ediyoruz.

(1).webp

- Dili Türkçe olsun ve ileriye basalım. (İstediğimiz dili de seçebiliriz.)

(2).webp

- Kullanılacak medyayı USB flash sürücüyü seçelim ve ileriye basalım.

(3).webp

- Bu kısmında USB belleğimizi seçip ileri diyoruz.

(4).webp

- Böylece süreci başlatmış oluyoruz ve ardından bitti diyerek sonlandıralım.

(5).webp

Extra Başlık = Windows 11 ISO Dosyasını İndirmek

- "x64 cihazlar için Windows 11 Disk Görüntüsü (ISO) indirin" kısmında Windows 11 seçeneğini tıklayalım ve şimdi indir diyelim.

(9).webp

- Ürün dilini Türkçe seçelim. (İstediğimiz dili de seçebiliriz.)

(10).webp

b) Ventoy (ISO dosyası gerektirir, çoklu ISO barındırır, buglarından ötürü pek önermiyorum.😄)

- VentoyDisk2 programını açıp Option bölümünde iki şık önemli bölümümüz vardır:

➡️ Partition Style kısmını GPT olarak ayarlamak. (Windows 11 için şarttır.)

➡️ Partition Configuration kısmında ise File System NTFS, Cluster Size 4KB olarak yapılması önemlidir. (Rufus programından en azından böyle biliyorum.😄)

Ekli dosyalar

• (11).webp
    (11).webp
    5,8 KB · Görüntüleme: 13
Son düzenleme:
(6).webp
(7).webp

- OK diyerek kaydedikten sonra Install'a tıklayalım ve ardından ISO dosyasını direkt USB belleğimize kopyala yapıştır yapabiliriz.

(8).webp

- Boot edildikten sonra istediğimiz ISO'yu seçmek mümkündür.

Ekran görüntüsü 2025-11-16 234709.webp

c) Rufus (ISO dosyası gereklidir, bu rehberde kullanacağımız program olacak.)

- Aygıt kısmından USB belleğimizi seçip Önyükleme seçimini ISO dosyamızı seçelim.

(12).webp

- Ondan sonra hiçbir ayara dokunmadan Başlat'ın üstüne tıklayalım.

(13).webp

- Bu kısım programın en önemli unsurları yapan bölümdür.

➡️ İlk seçeneğini daha çok eski sistemlere kurmak istiyorsak açabiliriz.

➡️ İkinci seçenek internet bağlantısı yapamayınca Microsoft Hesabı girmemizi es geçer.

➡️ Altıncı seçeneği daha çok Bitlocker kendini kilitlediği durumlarda sizden şifre istiyor bu ayar devre dışı bırakır. (Tavsiye etmiyorum güvenlik açısından kritiktir.)

(14).webp

- OK tuşunun üstüne tıkladığımızda yazdırmaya başlayacaktır bittikten sonra programı kapatalım.

3) Windows 11 İşletim Sistemini Kurma Aşaması

- Şimdi bence bana göre diyelim en keyifli kısmına geldik.😄

- USB belleğimizi portuna takıp PC'yi açıyoruz.

- Kimi zaman yeni gelen Freedos modellerde otomatik boot ederek direkt kuruluma geçer ama geçmediğini de varsayarsak Boot Manager bizi kurtarıyor USB belleğin modelini seçerek ilerleyelim. (Bios ile yapabiliriz.)

➡️ Boot Manager Tuşları = F9, F11 ve F12

➡️ Bios Tuşları = F2, F10 ve Delete tuşu

(15).webp

- Kurulum ekranında dil ayarlarını Türkçe yapalım ve ileri diyelim.

(16).webp

- Klavye ayarlarını Türkçe Q olarak belirtip ileri diyelim.

(17).webp

- Kurulum seçeneğini Windows 11'i yükle tikini aktif edip silinme onaylı tikimizi de aktif ediyoruz ve ileri diyelim.

Son düzenleme:
(18).webp

- Ürün anahtarım yok seçeneği ile devam edelim. (Modelde herhangi bir sorun çıkmadı ise bütün aşamalarını bitirdikten sonra lisansı aktifleştirelim aksi halde önce yapılırsa modelin iade süreci de zorlaşır.)

(19).webp

- Windows 11 Home (En stabil) sürümünü seçip ileri diyelim. (İstediğimiz sürümü de seçebiliriz.) (Rufus ile beraber başka sürümler de açılmaktadır.)

(20).webp

- Sözleşmeyi kabul edelim.

(21).webp

- Geldik zurnanın zırt dediği yere dediğinizi duyar gibiyim ama aslında göründüğü kadar zor değildir.😄

- Disk ekranında Disk 0 genelde bizim ana diskimiz oluyor Disk 1 yazan yer ise USB belleğimizdir yanlışlıkla aman silmeyin. 😄 (İsterseniz de silemezsiniz.)

- Bölüm silme ile diskimizi temizlemek, biçimlendirme ile içini boşaltmak bu ayarlar oldukça önemlidir.

(22).webp

- Kimi zaman bazen bu ekranda diskler görünmüyor bunun iki adet basit çözümü vardır:

➡️ Bios ayarlarından VMD seçeneğini kapatmak.

➡️ IRST sürücüsü ile disk ekranından kurmak Sürücü Yükleme bölümünde olmaktadır klasörü seçip yükleyebiliriz. (Görüntü olarak örnek atıyorum modelin destek sayfasında sürücüsü bulunmaktadır.)

(23).webp

➡️ Bu hakkında benzer disk hataları için @Umut'un rehberine de göz atabiliriz.

- Disk 0'ı tek parça haline getirdikten sonra ileri deyip kurmaya başlayabiliriz.

‼️ Eğer kurulumu baştan başlatıyorsa USB belleğini çıkaralım ardından tarayıcı sekmesi kapatır gibi kurulumdan çıkalım.

(24).webp

- Gördüğünüz gibi tatlı tatlı kurulmaya devam ettiğini gösteren bir işarettir. 😊

(25).webp

- Geldik kurulum ekranının ikinci aşamasına.😄

- Ülkemizi Türkiye yapalım.

(26).webp

- Klavyemizi Türkçe Q olarak ayarlayalım.

Ekli dosyalar

• (23).webp
    (23).webp
    35,7 KB · Görüntüleme: 9
Son düzenleme:
(27).webp

- İsterseniz ikinci bir klavye düzeni eklemek de mümkündür.

(28).webp

- Kullanıcıların korkulu rüyası bir o kadar tam becerilmediği ekrandayız ama burası da kolaydır.😄

- İstersek direkt internete bağlanıp da devam edebiliriz lakin bizden Microsoft Hesabı isteyecektir üstüne üstlük 1.5 saate yakın Windows masaüstünü göremeden güncelleme yapacaktır (+1.5 ile de masaüstüne gelince güncelleme yapar.) o yüzden ben Rufus ile internetsiz kurulum yapabiliyorum.

(29).webp

- Tabii ki başka yazdırma programı ile yapıldığında internet bağlantım yok seçeneği ortaya çıkmayacaktır iki çözümlü kod ile beraber konuyu tatlandırıyorum:

➡️ Shift + F10 (kimi zaman fn kombinasyonu ile de yapılır.) komut istemini açıyoruz. (Başta üstünde işlem yapamıyorsanız Alt + Tab kısayolu ile komut istemini getirelim.)

➡️ Açılan pencerede ilk kodumuz olan OOBE\BYPASSNRO yazıp enterladığımızda kurulum ikinci aşamadan tekrar başlayacak ve internet bağlantım yok seçeneği gelecektir.

➡️ İkinci kodumuz start ms-cxh:localonly ise enterlandığımızda fotoğrafta gördüğümüz gibi yerel hesap açma ekranı gelecektir bu sayede hem Microsoft Hesabı'nı atlamak hem de internete bağlanmanızı es geçecektir.

(30).webp

(31).webp

- Modelin istediğimiz ismi yazalım ve sonraki diyerek devam ettirelim.

(32).webp

- Şifremizi de yazalım. (Bu kısmı boş bırakarak da devam ettirebiliriz.)

(33).webp

- Gizlilik ayarları konusunda ben fazla bilgi toplamasın kanaatindeyim bu yüzden bütün tikleri bu sayfada kapatalım. (İsterseniz hepsi de açık kalabilir sizin kararınıza bağlı.😄)

(34).webp

- Bir kaç dakika bekledikten sonra artık Windows masaüstü ekranı karşımızda olacak.

(35).webp

4) Windows 11 İşletim Sisteminde Sürücü Kurmak

- Şimdi eğer ki Freedos bir model geliyor ise Kablosuz (Wifi) sürücümüz yüklü gelmeyecektir bu yüzden internete bağlanamayız bir kaç maddede konuyu pekiştirelim:

➡️ Ethernet (LAN) kablosu ile bağlanmak. (Bazen onun sürücüsü bile yüklü gelmeyebiliyor.😄)

➡️ Modelin yanında USB sürücü bellek tarzı ile geliyorsa sürücüsünü kurduktan sonra bağlanmak.

➡️ Telefonumuzu şarj kablosu ile bağlayıp USB internet paylaşımı olarak bağlanmak. (Mobil veriniz açıksa sömürür haberiniz olsun kablosuz ağa bağlı kalsın. 😄)

➡️ Modelin Kablosuz veya Ethernet sürücüsünü başka bir Windows'lu PC'de destek sayfasından USB bellek yoluyla aktarıp kurduktan sonra bağlandığımızda internetimiz de gelecektir.

- Windows'un arama kısmına Update yazdığımızda karşımıza sürücü güncelleme ekranı gelecektir Güncelleştirmeleri denetle diyerek kurmaya başlasın. (Aman sakın başında Güncelsiniz yazısına kanmayın Windows bize burada küçük bir şaka yapıyor. 😄)

(36).webp

- Gördüğümüz gibi dolu dolu sürücü güncelleştirmeleri mevcut internet hızına bağlı kısa da sürebilir uzun da bu anlamda biraz beklememiz lazım Güncelsiniz diyene kadar devam ettirelim.

Son düzenleme:
(37).webp

- Ek bilgi olarak Gelişmiş seçenekler > İsteğe bağlı güncelleştirmeleri de yapmanızı tavsiye ediyorum.

(38).webp
(39).webp

- Güncelsiniz dedikten sonra aslında temel mantık sürücü kurma işlemi bitiyor ama bir kaç tüyo vermek istiyorum sıra olarak belirtelim:

1) İnternete dört şıklı herhangi bir madde ile bağlandıktan sonra öncelikle Windows Update tarafını bitirilmesini öneriyorum çünkü yanında gelen USB sürücü belleğinden ilk kurulduğunda hata vermesi büyük olasılıktır bence belleğe daha çok aygıt yöneticisinde ünlem varsa (sürücü yüklenilmemiş) ve Control Center yazılımını (laptoplar için) kurmak için idealdir. (Ses yazılımı da dahil olabilir ciddi anlamda iyileştirir.)

2) Ekran kartın sürücüsünü güncellemek oyunlarda ve mimari render programlarında büyük iş yapacaktır hem ekranın kalitesini de iyileştirir. (Laptoplar için dahili ekran kartını güncellememize gerek olmaz Windows Update yüklesin yeterli.)

🔗 NVIDIA App

🔗 AMD Auto-Detect Tool (Ekran kartını ve chipset sürücüsünü yükler.)

🔗 Intel Support Assistant (Intel'i destekleyen ekran kartı, wifi, bluetooth vs. sürücülerini de günceller.)

3) USB sürücü belleğinden veya modelin kendi destek sayfasından biosu güncellemek ciddi anlamda performans artışları ve sorunları ortadan kaldırmasında büyük etkendir üçüncü sıra olarak yapmanızı kesinlikle tavsiye ediyorum.

4) En son Control Center (laptoplar için) yazılımını kuralım.

- Bu sıra ile yaptığımız takdirde hata alma oranını bir hayli düşürecektir ben böyle yaptım daha sağlıklı buldum size de tavsiye ederim.

5) Mutlu Son Aşaması

- Artık bütün her şey sürücüler yüklü ayarlarımız hazırdır bundan sonra yapmamız gereken oyunlarımızı ve mimari render programlarını yükleyip test etmektir. (Aslında bir çok etken var daha var da konu belli ki uzun sürmeye devam ederdi. 😄)

- Herhangi bir sorun olmadığını görürseniz Etkinleştirme kısmından Windows'un lisansını aktifleştirebiliriz.

- Forumda ilk konum olan Windows 11 25H2 Kurma Rehberi 'ne de göz atabiliriz. 😊

✅ Umarım severek kullanacağınız bir rehber olur baya da bence eğlenerek geldiğimizi düşünüyorum sizleri canlı gönülden sevgilerimi iletiyorum. ❤️

Geri