Hp Omen (8845Hs & Rtx 4070) Linux'ta 9 Saat Pil Ömrü Rehberi (Fedora)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ozymendias
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Okuma süresi: 2:33

ozymendias

Kayıtlı Kullanıcı
Kayıtlı kullanıcı
Selamlar, HP Omen laptopumda Linux (Fedora) kullanarak pil ömrünü nasıl Windows'un bile üzerine çıkardığımı ve tüketimi 7.4W seviyelerine düşürdüğümü anlatacağım.

1. Hazırlık ve Araçlar​

Windows'taki Omen Gaming Hub'ın Linux muadili olan OmenCore aracını kullandım. Bu araç, CPU güç limitlerini (TDP) ve fan profillerini kontrol etmemizi sağlıyor. Ayrıca açık kaynak bir yazılım.

• Araç: OmenCore-cli (Herhangi bir yapay zeka yardımı ile 5dk içerisinde çalıştırabilirsiniz.)

2. Uyguladığım Ayarlar (Pil Modu)​

Aşağıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi, terminale sadece pilmodu yazmam yetiyor. Bu komut, OmenCore aracılığıyla donanıma şu emirleri saniyeler içinde gönderiyor:
Ekran Görüntüsü 2026-03-29 13-19-40.webp

• Performance mode: cool: İşlemcinin (Ryzen 8845HS) güç tüketimini ve saat hızlarını pilde maksimum verimlilik için kısıtlar.
  • Fan profile: silent: Fanları tamamen susturur (Video izlerken veya ders çalışırken cihaz tamamen sessiz kalır).
  • Battery-aware: On Battery → Quiet: Cihazın pilde olduğunu teyit eder ve termal profili buna göre ayarlar.

Bunun için sadece bu komutu kullandım: (Kendinize göre özelleştirip kullanabilirsiniz.) (Önceden dediğim gibi bir yapay zeka yardımı ile kurduysanız bunun için daha kolay olabilir)

echo "alias pilmodu='sudo /home/(kullanıcı adı)/omencore/omencore-cli perf --mode cool --power-limit 0 && sudo /home/(kullanıcı adı)/omencore/omencore-cli fan --profile silent --battery-aware && sudo /home/(kullanıcı adı)/omencore/omencore-cli keyboard --off'" >> ~/.bashrc && source ~/.bashrc

3. Pil Ömrü Nasıl Hesaplanır?​

Linux üzerinde upower komutu bize ham verileri verir.( upower -i /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0 ) Bu verileri kullanarak pil ömrünü kendiniz hesaplayabilirsiniz. İşte formülü:
1774781903488.webp

Benim Durumumdaki Hesaplama (Ekran Görüntüsüne Göre):

• energy-full: 63,273 Wh (Pilimin şu anki tam şarj kapasitesi)
  • energy-rate: 7,202 W (Anlık tüketim hızım)
1774781985946.webp

Ekran Görüntüsü 2026-03-29 03-20-25.webp

Yani bu tüketim hızıyla (video izlerken) 8 saat 45 dakikadan fazla ekran süresi alabiliyorum. (%50 parlaklık, wifi bağlantısı, bluetooth kapalı, 60hz, 720p video)

Eğer Pilim Aşınmamış Olsaydı?​

Cihazımın orijinal batarya kapasitesi 83 Wh idi (ancak şu an aşınma nedeniyle 63 Wh'ye düşmüş durumda). Eğer pilim fabrikadan çıktığı gibi %100 sağlıklı olsaydı, bu optimizasyonlarla alacağım süre yaklaşık 11 saat 30 dakika civarlarında olacaktı.

4. Batarya Sağlığı (Threshold)​

Laptopunuz destekliyorsa pilin ömrünü uzatmak için şarjı %80'de sabitlemeyi unutmayın: sudo ./omencore-cli battery threshold 80

Kapanış​

Gaming laptop demek priz bağımlılığı demek değildir; doğru optimizasyonla Linux'ta bir Ultrabook verimliliği almak mümkün. Sorularınız olursa aşağıda bekliyorum!

Ekli dosyalar

• Ekran Görüntüsü 2026-03-29 03-20-25.webp
    Ekran Görüntüsü 2026-03-29 03-20-25.webp
    54,4 KB · Görüntüleme: 11
  • 1774781974727.webp
    1774781974727.webp
    3,3 KB · Görüntüleme: 9
Geri