İşlemciniz gereksiz yere yüksek watt gücünde çalışıyorsa ve düşük wattlarda çalışıp yüksek derecelerle oyun oynuyorsanız bu işlemleri öneririm. Intel'in resmi yazılımı olan Intel Extreme Tuning Utility(IETU-XTU) ile siz de Intel işlemcinize undervolt yapabilirsiniz.
İLK ve SON ADIM
Yazılımı açtıktan sonra Core Voltage Offset kısmını sola doğru çekmeye başlayın ve deneme yanılma yoluyla size lazım olan performans ayarını bulun. Bu ayarı asla sağa doğru arttırmayın. Voltajı arttıracaktır ve bilgisayara zarar verebilir. Mutlaka sola kaydırın ve voltajı düşürün. Ben X7T bilgisayarımda -0,125V ayarında kullanıyorum. En iyi performansı bu ayarda buldum. Çünkü C23 testinde daha önceden -0,70V ve -0,90V voltajda kullanırken 25.6k puan almıştım C23'de. Fakat bu yeni voltaj değeriyle bu puanım 26.098'e yükseldi. Bu işlemci -0,140V voltajlarda da çalışıyor. Denedim. Fakat zorlamadım. En iyi değerin şimdilik -0,125V olduğunu düşünüyorum kendi bilgisayarım için. Siz de bilgisayarınızın işlemci gücüne dayanarak gerekli ayarları deneme yanılma yoluyla bulabilirsiniz.
NOT: Bu işlemi daha önce hiç denemediyseniz lütfen voltaj düşürmeye başlarken -0,10V veya -0,15V voltaj düşürerek ilerleyin. Aniden -0,50V voltajlar arasında puanlarda değişimler uygulamayın. Yavaş yavaş ufak değerlerle voltaj düşürmenizi öneririm. Intel kullanan ve H, HX, F, K, KF modeldeki tüm işlemciler için bu yazılım muhakkak kullanılmalı ( doğru şekilde uygulanırsa ). Eğer doğru uygulanmazsa oyunlardayken bilgisayar otomatik yeniden başlatacaktır. Bunun anlamı voltajı fazla düşürdünüz. Değerleri indirgemeniz gerekiyor. ancak ilk indirmede kesinlikle -0,5V voltaj indirin. Daha fazla indirmeyin. Oyundan atma problemi çözülene kadar -0,5V voltaj arttırmaya devam edin. Sorun çözülünce ayarlara daha da dokunmayın. Tüm işlemlerden sonra tekrar oyuna girdiğinizde daha düşük watt değerleriyle daha iyi veya yüksek performans alıyorsanız aynı performansı düşük watt ile alacağınızın garantisini verebilirim.
Bu işlemlerden sonra oyunlarda FPS limiti koymanızı öneririm. Burdaki amaç GPU ve CPU'nun maksimum performansını kısarak daha stabil şekilde oyun oynamanıza olanak verecektir. Oyundan oyuna değişir bu limitler. Fakat bir oyunda limitsiz şekilde 200 FPS alıyorsanız bunu ekran yenileme oranına eşitleyebilir veya 180 FPS'ye düşürebilirsiniz. Ufak tefek drop girme ya da kasıyor gibi hissettiriyorsa FPS'yi 150'ye indirgemek faydalı olabilir. Veyahut 100 FPS aldığınız oyunda FPS'yi 80'e düşürebilirsiniz. Her zaman önceliğiniz %10 veya %20 düşürerek başlamak. Örneğin Dying Light oyunundan bir kare paylaştım. Oyunda istersem 300 FPS alabilirim fakat frametime oranındaki gecikme veya drop girme olayı artacaktır. Bu yüzden 120 FPS limiti ile yağ gibi akıcı şekilde oynadım. FPS limiti koymayı her oyunda tavsiye ederim.
Undervolt öncesi işlemci kullanımı 50 watt ile yaklaşık minimum 70, maksimum anlık 87 derecelerde değerler alıyordum. Bu yaptığım işlemlerden sonra fotoğraftaki sıcaklıkları almaya başladım. Nadiren 75-78 oluyor fakat sadece 1-2 sn. Ortalama sıcaklık maksimum 70 dereceye indi ve kapalı ortamlarda bu derece 60 dereceye kadar iniyor. İşlemci kullanımı 75 watt civarını gördüğünde ise işlemci sıcaklığı sadece 75 derecelerdeydi. Bu rakamı pek geçmedi. Normalde böyle oyunlarda 75 watt çok yüksek bir değer. Bunu da ThrottleStop ile watt limiti koymanızı tavsiye ederim. Bu oyunda ortalama işlemci watt kullanımı 45-55 watt arasında. ThrottleStop ile bu oyunda işlemciye 50 watt limit atmak sağlıklı olacaktır. Siz de oynadığınız oyunlarda watt değerlerini her zaman kontrol edin ve ortalama değeri ezberleyin ve ona göre limit koyun. Asla sıcaklık limiti koymayın. Sadece işlemciye watt limiti ve RivaTurner yazılımından FPS limiti koyun. Bu iki işlem fazlasıyla yeterlidir. FPS limiti, fan hızını ve watt kullanımını da düşüreceği için laptop kullanıcıları açısından oldukça faydalı bir işlemdir. Sessiz bir laptop ile akıcı oyun oynamanızı sağlar. Limitsiz olduğunda gürültülü fan sesi ve 100 watt çalışan GPU ile oyun oynamak kulaklıksız işkencedir. En iyi oyunları 150-160 watt crossload ile oynayacağınıza toplam maksimum 100 watt ile akıcı şekilde oynayın.
HERKESE İYİ OYUNLAR
Son düzenleme: