Linux İşletim Sistemli Gaming Laptoplar Için Kurulum Rehberi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan yunusemreyl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Okuma süresi: 2:06

yunusemreyl

Kayıtlı Kullanıcı
Kayıtlı kullanıcı
Linux'ta oyun oynamak artık bir "sabır testi" değil, bir performans avantajıdır. Grafik arayüzde (GUI) onlarca menü gezmek yerine, terminal üzerinden tek satırla sisteminizi optimize edip daha kararlı, windowsla aynı belki daha iyi performans alabilirsiniz.

1. Ekran Kartı Sürücülerini Kurun​

Linux'ta en sık yapılan hata, yanlış sürücü kullanmaktır.

• Fedora (NVIDIA):
    Kod:
    sudo dnf install akmod-nvidia xorg-x11-drv-nvidia-cuda
  • Arch Linux (NVIDIA):
    Kod:
    sudo pacman -S nvidia nvidia-utils lib32-nvidia-utils nvidia-settings
  • Ubuntu/Pop!_OS (NVIDIA):
    Kod:
    sudo ubuntu-drivers install
  • AMD/Intel: Sürücüler çekirdek içindedir, sadece 32-bit kütüphaneleri yüklemeniz yeterlidir.

2. Full Paket: Steam, Lutris, Wine ve Tüm Bağımlılıklar​

Aşağıdaki komutlar Steam, Lutris ve Wine ile birlikte oyunların çalışması için gereken tüm kütüphaneleri (Vulkan, 32-bit kütüphaneleri vb.) native olarak kurar.
  • Fedora:
    Kod:
    sudo dnf install steam lutris wine winetricks gamemode mangohud gstreamer1-libav gstreamer1-plugins-bad-free-extras gstreamer1-plugins-ugly gstreamer1-vaapi -y
  • Arch Linux:
    Kod:
    sudo pacman -S steam lutris wine-staging winetricks gamemode mangohud lib32-mangohud giflib lib32-giflib lib32-libpng lib32-libldap lib32-gnutls vkd3d lib32-vkd3d
  • Ubuntu/Mint:
    Kod:
    sudo apt install steam-installer lutris wine-development winetricks gamemode mangohud

3. GE-Proton: Terminalden Manuel Kurulum​

Steam'in standart Proton sürümünün açamadığı oyunları tek komutla en güncel sürümü kurarak çözelim:

Kod:
mkdir -p ~/.steam/root/compatibilitytools.d/cd ~/.steam/root/compatibilitytools.d/curl -s https://api.github.com/repos/GloriousEggroll/proton-ge-custom/releases/latest | grep "browser_download_url.tar.gz" | cut -d : -f 2,3 | tr -d " | wget -qi -tar -xf GE-Proton.tar.gz && rm GE-Proton*.tar.gz

4. Kritik İnce Ayarlar (Esync & Fsync)​

Oyunlarda "stuttering" (takılma) ve çökmeleri önlemek için dosya limitini artıralım.
Kod:
sudo nano /etc/security/limits.conf

Dosyanın en altına şu satırları ekleyip kaydedin (CTRL+O, Enter, CTRL+X):
Kod:
* hard nofile 1048576

[LIST]
[*]soft nofile 1048576
[/LIST]

5. Altın Kural: Steam Başlatma Seçenekleri​

Kurduğumuz tüm araçların aktif olması için Steam'de oyun özelliklerine şu komutu yapıştırın:
Kod:
gamemoderun mangohud %command%

Bu rehberle Linux sisteminiz oyunlar için en yalın ve en performanslı hale gelecektir. Takıldığınız yerleri yorumlarda sorabilirsiniz.

Linux tabanlı bir işletim sistemi kullanmak isterim. İstediğin şekilde özelleştir, ayar yap. Harika bir seçenek. Ama Windows'a olan alışkanlığımız yüzünden denemek istemiyoruz maalesef.

Linux tabanlı bir işletim sistemi kullanmak isterim. İstediğin şekilde özelleştir, ayar yap. Harika bir seçenek. Ama Windows'a olan alışkanlığımız yüzünden denemek istemiyoruz maalesef.
Kesinlikle ben 1 yıllık bir süredir geçmeyi deniyorum fakat bir şekilde bir zorluk çıkıyor insan sadece çalışmasını beklediği bir sistemde sürekli başka şeylerle uğraşınca soğuyor. Ama sağladığı arayüz akıcılığı, özelleştirilebilirlik windowsa göre çok ileri seviyede. Windowsta 13500H RTX4050 ve Gen4 NVME SSD'li laptop windows arayüzünde sürekli stutter yaşıyor. Linuxa geçtiğim an ise MAC gibi pürüssüz bir arayüz deneyimi yaşıyorum. Hatta arkadaşlarım görünce naptın bu bilgisayar nasıl bu kadar hızlı diye soruyor. Benim için bir nvidianın yeni bir control center çıkarması ve waylandın sorunlarını çözmeleri çok güzel olacak.
Linuxta yapabileceğiniz güzel özelleştirmeleri paylaşayım:
Kendi DE'm Gnome Open Bar ve Dash to Dock eklentileriyle.

Ekran Görüntüsü 2026-01-26 09-50-48.webp

gnome-gruvbox-my-beloved-v0-pz0dg1rvzjfg1.webp

hyprland-this-is-a-microsoft-surface-v0-5ppnvdwuddag1.webp

Windows 7 gibi görünse de aslında KDE :)
kde-windoesnt-7-v0-1vuk5lhbi5eg1.webp

Kesinlikle ben 1 yıllık bir süredir geçmeyi deniyorum fakat bir şekilde bir zorluk çıkıyor insan sadece çalışmasını beklediği bir sistemde sürekli başka şeylerle uğraşınca soğuyor. Ama sağladığı arayüz akıcılığı, özelleştirilebilirlik windowsa göre çok ileri seviyede. Windowsta 13500H RTX4050 ve Gen4 NVME SSD'li laptop windows arayüzünde sürekli stutter yaşıyor. Linuxa geçtiğim an ise MAC gibi pürüssüz bir arayüz deneyimi yaşıyorum. Hatta arkadaşlarım görünce naptın bu bilgisayar nasıl bu kadar hızlı diye soruyor. Benim için bir nvidianın yeni bir control center çıkarması ve waylandın sorunlarını çözmeleri çok güzel olacak.
Linuxta yapabileceğiniz güzel özelleştirmeleri paylaşayım:
Kendi DE'm Gnome Open Bar ve Dash to Dock eklentileriyle.

Ekli dosyayı görüntüle 1027

Ekli dosyayı görüntüle 1028

Ekli dosyayı görüntüle 1029

Windows 7 gibi görünse de aslında KDE :)
Ekli dosyayı görüntüle 1030
Hepsi harika görünüyor. İkinci görseli ve Windows 7 temasını çok beğendim. Linux dünyasında yapılabileceklerin sınırı yok. Ama Windows öyle değil maalesef. İnsanı çok kısıtlıyor. Bir de senin dediğin gibi saçma sapan takılma sorunları bitmiyor. O yüzden kendi laptopumda lite sürüm Windows 11 kullanıyorum.

Geri