Xiaomi firmasının kısa tarihi (Video)

Bu videomuzda son yıllara damgasını vuran Çinli dev Xiaomi’yi tanıyacağız. Gelin Xiaomi’nin kısa tarihine birlikte göz atalım.

Xiaomi firması 2010 yılının Nisan ayında, eski Kingsoft CEO’su Lei Jun tarafından kuruldu. İlk kurulduğunda bir yazılım firması olan Xiaomi, Android tabanlı bir özel ROM geliştiriyordu. Kullanıcıların Android platformunda daha fazla seçeneğe sahip olması için geliştirilen bu arayüz, MIUI olarak halen karşımızda. Şu an dünyada milyonlarca kullanıcı MIUI arayüzün imkanlarından faydalanıyor.

2011 yılında ilk telefonu Mi One’ı üretti

2011 yılında donanım piyasasına adımını atan Xiaomi, ilk akıllı telefonu olan Mi One ile karşımıza çıkmıştı. Bu akıllı telefonun en büyük özellikliği inanılmaz fiyat performans oranıydı. Sonrasındaysa sade ve kullanışlı MIUI arayüzü telefonu farklı kılıyordu. Firmanın donanım pazarına adım attığı ilk günden bu yana en büyük hedefi, fiyatına oranla güçlü cihazlar üretmekti. Çinli devin bu amacı ne denli başarıyla gerçekleştirdiğini artık hepimiz görüyoruz.

Kısa süre içerisinde donanım pazarında dev adımlar atmaya başlayan, piyasaya sürdüğü akıllı telefonlar saniyeler içerisinde stok tüketen Xiaomi, bir noktadan sonra Çin’in Apple’ı olarak tanınmaya başladı. Firmanın sadece akıllı telefonları iPhone’u andırmakla kalmıyor, CEO’su bile Steve Jobs’a benziyordu. Çoğu kişi o dönemde Xiaomi’yi hafife almış olabilir ama firmanın başarısı durmak bilmedi.

2012’den günümüze kadar üst üste kırılan satış rekorları

2012 yılında 7.2 milyondan fazla, 2013 yılındaysa 18.7 milyondan fazla akıllı telefonu üretip satış noktalarına dağıtan Xiaomi, artık durdurulması mümkün olmayan bir devdi. 2013 yılında bir çeyrekte Apple’ın nakliyat miktarını geçmeyi başaran Xiaomi, 2014 yılının sadece ilk çeyreğinde 11 milyon akıllı telefonu satış noktalarına aktardı. Talep arttıkça üretimi de hızlandıran Çinli firma, hem kalitesini yükseltmeye hem de ekibini genişletmeye başladı.

Hong Kong, Tayvan ve Singapur ülkelerinde en az Çin’deki talep kadar talep oluşmaya başlamıştı. Çinli firma, büyüme sürecinde ekibine çok tecrübeli bir ismi dahil etti. Bu isim, eski Google Android yöneticisi Hugo Barra’ydı. Yeni pazarlar araması için görevlendirilen Hugo Barra, gerek basın mecralarında gerekse kullanıcıların gözünde firmayı öne çıkardı. Barra’nın ekibe dahil olmasının ardından Malezya, Filipinler, Tayland, Endonezya ve Hindistan da Xiaomi’nin satıldığı ülkeler arasına dahil oldu.

Sadece 3 yılda 5 milyar dolar gelir

Piyasaya çıkmasının sadece 3 yıl sonrasında Xiaomi, 5 milyar dolardan fazla gelir elde ederek göz kamaştırdı. Hem donanım hem de yazılım geliştirdiği için Apple ile benzer bir gidişat sergileyen Xiaomi firması, üretim tarafında da satış tarafında da dur durak bilmeden ilerledi. Kendine özgü bir fanatik kitlesi oluşan firma, “Bu telefon neden bizim ülkemizde de satılmıyor?” sorusunu soran milyonlarca hayrana sahip oldu.
Günümüzde Xiaomi firması sadece akıllı telefon üretmiyor, aklınıza gelebilecek neredeyse her ürün kategorisinde en az bir ürüne sahip.

Belki inanması zor gelebilir ama bir Çin malı alışveriş sitesine girdiğinizde Xiaomi markalı kalem, diş ipi hatta klozet kapağı bile bulabiliyorsunuz. Ülkemizde de Evofone distribütörlüğünde 2018 yılından resmi olarak satılmaya başlayan Xiaomi’ye hayran olmamak elde değil. Bakalım bu firmanın akıllı telefon pazarında bir numaralı koltuğa oturduğu günleri de görecek miyiz.

Cihaz.TV‘yi FacebookTwitter ve Instagram‘da takip edin. Güncel videolarımız için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın.