Televizyonunuz gerçekten 4K mı, yoksa 3K mı?

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde düşük fiyatlı 4K çözünürlük vaat eden 3K televizyonlar, tüketicilerin aklını karıştırıyor.

Samsung Electronics, UHD ya da 4K çözünürlükte görüntü kalitesi sunan giriş sınıfı, düşük maliyetli televizyonlarda dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı. Buna göre, ilk yapılması gereken televizyon satın alırken televizyonda bulunan panelin RGB olmasına ve bağımsız kuruluşlar tarafından verilen UHD sertifikasyonuna sahip olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Bunu anlamanın en kolay yolu ise ürün kutusunda UHD logo’sunun olup olmadığını kontrol etmek.

Daha detaylı görüntü için 1920’ye 1080 çözünürlüğe sahip Full HD televizyonların 4 katı, 3840’a 2160 çözünürlük sunan UHD TV’ler, günümüzde uygun fiyatlarla satın alınabiliyor. Ancak bazı markalar uygun fiyatlı UHD TV’lerde 4K yerine 3K çözünürlüklü televizyonları tüketicilerle buluşturuyor. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde 4K diyerek satılan ancak 3K çözünürlük sunan televizyonlar, olması gerekenin aksine yalnızca 2880’e 2160 çözünürlük veriyor.

3K televizyonlar nasıl 4K gibi tüketicilerle buluşturuluyor?

Tüm Samsung UHD televizyonlarda yer alan RGB paneller, kırmızı, yeşil ve mavi renklerden oluşan her pikseliyle canlı ve keskin resim kalitesi elde edilmesini sağlıyor. Piyasaya 4K olarak sunulan ancak 3K olan televizyonlarda ise RGBW paneller kullanılıyor. RGBW panellerde ana renklerin yanı sıra dağınık olarak yerleştirilmiş beyaz renk hücresi de yer alıyor. Bu nedenle yüzde 60 daha düşük maliyetli paneller üretmek mümkün olurken, resim kalitesi ise yüzde 25 oranında düşüyor.

3k-televizyon-temsili

Mevcut 3 renk ile beyaz renk üretilebilirken dördüncü renk hücresi RGBW panellerde renk eşitsizliğine yol açıyor. Beyaz, dünya standartlarına göre renk hücresi olarak sayılmadığı için Full HD televizyonlara göre yalnızca 3 kat daha fazla piksel sunabiliyor. Bu televizyonlar gerçek 4K deneyimini tüketicilere sunamadığı için “3K” sınıfına giriyor.

4K TV alırken sertifikalarına dikkat edin

Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nin bağımsız standartları belirleyen kuruluşları Digital Europe (DE) ile Consumer Electronics Association (CEA), 4K standartlarına uygun olmayan hiçbir televizyona sertifika vermiyor.

Digital Europe (DE)(1) bir televizyona Digital Europe UHD Logo kullanım sertifikasını yalnızca aşağıdaki şartları(2) sağladığını test ettikten sonra izin veriyor:

  •  3840 x 2160 piksel çözünürlük
  •  24p / 25p / 30p / 50p / 60p saniyedeki resim sayısı (frame per second – FPS)
  •  Minimum 8 bit renk derinliği desteği
  •  50p/60p için 4:2:0, 24p/25p/30p için 4:2:2 chroma sub-sampling oranı
  •  Minimum BT.709 göre renk algotriması desteği

Tüm 2014 ve 2015 model Samsung UHD TV’lerin tamamında RGB panel kullanılıyor ve her iki kurumun da sertifikaları TV’ler üzerinde yer alıyor. Tüketicilerin 4K televizyon satın alırken dikkat etmesi gerekenlerin başında bu sertifikalar yer alıyor.

Benzer bir sorun yayıncılık standartlarında da bu yıl içerisinde görülmüştü. Türkiye’deki tek 4K yayını olan TRT 4K kanalı, en üst seviye standartları desteklediği için bazı markaların giriş seviyesindeki 4K televizyonlarında görüntülenemiyordu. Samsung’un tüm UHD televizyonları, hem gerçek 4K içeriği hem de 60p yayın standardını destekleyerek TRT 4K da dahil olmak üzere dünyadaki tüm 4K yayınların görüntülenmesini sağlıyor.

gercek-4k-televizyon

Samsung Electronics Türkiye Tüketici Elektroniği Direktörü Hüseyin Erel,Hızla yaygınlaşan UHD içeriğin kısa süre içerisinde bir dünya standardı olması bekleniyor. Samsung olarak Türkiye’de hızla artan UHD (4K) talebine yenilikçi, yüksek kaliteli televizyonlarımızla yanıt veriyoruz. Türkiye’deki tüm Samsung UHD TV’ler RGB panel ile tüketicilere gerçek 4K deneyimini yaşatırken, özellikle giriş seviyesinde bazı markaların tüketicilere 4K diyerek 3K televizyonlar satmaya çalışıyorlar. 4K içeriklerin yaygınlaşmasıyla birlikte Türk tüketicileri, 3K televizyonlar nedeniyle düşük kaliteyle karşılaşmamaları için uyarıyoruz ve gerçek UHD(4K) deneyimi için TV satın alırken Digital Europe UHD logosunu kutunun üzerinden aramalarını öneriyoruz” dedi.

UHD (4K) ile 3K TV’ler arasındaki farkı video anlatımından izlemek için buraya tıklayın.

Cihaz.TV‘yi Facebook, Twitter, Google+, YouTube ve Instagram‘da takip edin.