10 nm üretim süreci ilk kez Snapdragon 830’da kullanılacak

Qualcomm Snapdragon 830 mobil işlemcinin 10 nm üretim süreciyle hayata geçeceği söyleniyor

Mobil yonga üreticileri uzun yıllardır ARM mikroişlemci mimarilerini örnek alan çipsetler geliştirdiler. Qualcomm, MediaTek ve Samsung Exynos işlemciler, ARM taslakları temel alınarak üretiliyor. Çin’de ortaya çıkan bir söylentiye göre, bazı mobil işlemci markaları 2016’nın ikinci yarısından itibaren kendi mimarilerini kullanmaya başlayacaklar.

İddialara bakılırsa, mobil işlemci sektöründeki değişim Qualcomm Snapdragon 830‘un çıkışıyla birlikte yaşanacak. Snapdragon 830 mobil işleminin 10 nm FinFet üretim süreciyle hayata geçeceği söyleniyor. Qualcomm’un 2017 model Android ve Windows Phone üreticilerine tedarik edeceği üst düzey mobil çipsette, ARM yerine özelleştirilmiş Kryo mimarisini tercih edeceği belirtiliyor.

snapdragon-830

Söylentiler doğruysa, Çinli kaynaklarda MSM8998 şeklinde kodlanan Snapdragon 830 transistörleri, Snapdragon 820’deki 14 nm’lik transistörlerin yalnızca 0,7 katı büyüklükte olacak. Transistörlerin ufalması, günümüzdekilerden daha verimli ve daha güçlü işlemcilerin çok daha kısıtlı hacimlere sıkıştırılmasını sağlıyor. Bu değişimin son tüketiciye ne ölçüde yansıyacağını şimdiden merak ediyoruz.

Cihaz.TV‘yi Facebook, Twitter, Google+, YouTube ve Instagram‘da takip edin.