MIT’de geliştirilen yapay zeka MemNet, gördüğü selfie karelerinin ne kadar sıkıcı olduğunu belirlemede insan kadar yetenekli
MIT Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL), sosyal ağlarda en çok paylaşılan fotoğraf türü olan selfie’yi yorumlayan bir algoritma geliştirdi. Uzmanların MemNet olarak adlandırıdkları algoritma, algıladığı fotoğrafları akılda kalıcılık derecesine göre sınıflandırıyor. İddiaya göre bu yapay zeka, fotoğrafların ilginçlik derecesini belirlemede neredeyse insanlar kadar başarılı.
CSAIL araştırmacıları, MemNet’in derin öğrenme tabanlı yapay zeka teknikleri kullanılarak geliştirildiğini söylüyorlar. Derin öğrenme teknikleri, yüksek analiz güvenilirliğine sahip algoritmaların oluşturulmasını sağlıyor. Fakat bu prensiple çalışan yazılımların eğitilmesi için oldukça fazla bilginin tanımlanması gerekiyor. Sanatsal zevkiyle insanlara rakip olan algoritmanın hazırlanmasında on binlerce fotoğraf içeren veri setlerinin kullanıldığı belirtiliyor.
Fotoğrafları bölge bölge tarayarak objeleri ve şekilleri belirleyen MemNet’in sıkıcı ya da eğlenceli selfie’ler arasında nasıl ayrım yaptığını tam olarak bilen yok. MemNet, öğrenme aşamasında belirlediği göz zevkine göre not veriyor. Yani yazılımın verdiği kararlar, 60.000’den fazla fotoğraf içeren LaMem veritabanıyla eğitilirken edindiği tecrübe doğrultusunda oluşuyor.
MIT araştırmacıları, MemNet gibi algoritmaların gelecekte reklamcılık, öğrenim, tasarım ve sağlık gibi alanlarda faydalı olacağına inanıyorlar. Uzmanlar, akılda kalıcı reklam içeriği oluşturma gibi zorlu süreçlerde yapay zekalardan yardım alacağımızdan eminler.
Özçekim konusunda iddialıysanız ve bir yapay zekanın göz zevkine hitap eden fotoğraflar çektiğinize inanıyorsanız, MIT’nin internet sitesinde yer alan LaMem demo sayfasında şansınızı deneyin.
Cihaz.TV‘yi Facebook, Twitter, Google+, YouTube ve Instagram‘da takip edin.