Acer Nitro 16 Da Ilk Açılıştan Birkaç Dakika Sonra Gelen Siyah Ekran Sorunu

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan yusufçuk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Okuma süresi: 3:43

yusufçuk

Kayıtlı Kullanıcı
Kayıtlı kullanıcı
Merhaba arkadaşlar,

Sizden yardım istemek için bu satırları yazıyorum ve son çarem sizlersiniz şimdiden yorum yapan tavsiyelerde bulunan arkadaşlara teşekkür ederim şimdi yaşadığım soruna geçeyim:
Yaklaşık 1 aydır bilgisayarı günün ilk açılışından birkaç dakika içerisinde gelen siyah ekranla hüsrana uğruyorum ve bu durum canımı fazlasıyla sıkmaya başladı sorunu biraz daha detaylandırırsam sabah bilgisayarı ilk açtığımda yaşadığım bu sorun tam olarak şöyle; bu sorun esnasında hiçbir şekilde bir program açmıyorum sadece masaüstünde olsa bile bu siyah ekranı veriyor yani sistemin herhangi bir ısınma ya da zorlanma durumunda gerçekleşmiyor siyah ekran verince klavye ışığı bir kereliğe mahsus çalışıyor yani siyah ekran verdikten sonra ilk defa klavyeye bastığımda ışıklar süresi bittikten sonra sönüyor ve birdahaki tepkiye cevap vermiyor ekran alt ışıkları yanıyor yani tamamen ekran kapanmıyor çünkü ışık sızmalarını hala fark edebiliyorum, win+ctrl+shift+B komutu çalışmıyor ya da belki klavye tepki vermediği için bu komutu çalıştıramıyorum. Mouse imleci görünmüyor ya da arkada bir video açmışsam video oynamaya devam etmiyor video sesleri de cart diye kesiliyor yani sistem kendini kitliyor gibi bir durum var ortada. Tek çözüm olarak hard reset atıyorum yani güç tuşuna birkaç saniye basılı tutup bilgisayarı kapatıp yeniden açıyorum ve bu sorunu o gün boyunca bir daha hiç yaşamıyorum sorunsuz bir şekilde gün boyu tam performans kullanabiliyorum yani aslında first boot hatası gibi bir hata alıyorum bilgisayarı ikinci defa yeniden başlattığımda ya da defalarca kapatıp açtığımda bu sorun kesinlikle tekrarlanmıyor fakat akşam bilgisayarı kapatıp sabah bir daha açtığımda aynı sorunu bir daha yaşıyorum ve bilgisayarı maalesef yeniden güç tuşuna basılı tutarak kapatıp yeniden açmak zorunda kalıyorum ve bu durum maalesef bir aydır böyle bilgisayara bu yöntem yüzünden zarar vermekten korkuyorum ve bu sorunun donanımsal olduğunu düşünmüyorum çünkü ikinci açılıştan sonra sıkıntısız bir şekilde kullanmaya devam edebiliyorum. Sizden bu sorunu nasıl çözebileceğim hakkında yardım almak istiyorum umuyorum ki sitede bir çok nitro model bilgisayar kullanan arkadaş vardır ve bana yardımcı olabilir. Sorunun kaynağını tam olarak bilmesem de ve hangi işlemden sonra tekrarlandığını hatırlamasam da aklıma gelen tek şey BIOS güncellemesinden sonra bu hatanın ortaya çıkmış olabileceği acerin kendi sitesinde modelimi aratıp tıkladığımda benim kullandığım bios sürümünden daha yüksek sürümler olduğunu fark ettim ve en son yayınlanan v1.11 sürümünü indirip kurdum dediğim gibi aklıma tek gelen sebep bu olabilir ama yanılıyor da olabilirim şimdi sizlere şimdiye kadar denediğim olası çözüm yöntemlerini ve sistem bilgilerini paylaşayım:

ACER NİTRO 16 AN16-51
BIOS : V1.11

Işletim sistemi : Microsoft Windows 11 Home

CPU : 13. Nesil Intel® Core™ i5-13500H

RAM : 16 GB (DDR5)

GPU 1 :NVIDIA GeForce RTX 4050 Dizüstü Bilgisayar Kartı

GPU 2 : Intel® Iris® Xe Grafikleri
Şimidiye kadar denediklerim :
Siyah ekran esnasında win+ctrl+shift+B ye basmak (işe yaramadı fakat bilgisayarı yeniden açtığımda çalışıyor çalışma işareti olarak ekran anlık gidip geliyor)
Güç seçeneklerinden hızlı başlatmayı kapatmak (işe yaramadı)
Aygıt yöneticisinden Intel Managment Engine üzerinden güç yönetimi kısmından pil tasarrufu için bu hizmeti durdur işaretini kaldırdım (işe yaramadı)
Sfc scannow ve chddisk f/r gibi komutlarla defalarca kez bozuk dosyaları tarayıp onarmayı denedim (ya bozuk dosyaları bulup onardı ya da bozuk dosyaların olmadığını saptadı ve bu yöntemlerde işe yaramadı)
Güvenli modda DDU ile her iki (dahili ve harici) ekran kartı sürücülerini silip kendi sitelerindeki en son güncel sürücüleri kurdum (işe yaramadı)
Son olarak sıfırdan bir win11 usbsi kurup format attım (fakat bu yöntem de işe yaramadı)
olası çözüm önerilerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum şimdiden yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür eder iyi forumlar dilerim.

Son düzenleme:
Selam kardeşim iyi günler. Öncelikle kısaca Windows 11'in nasıl stabil kurulacağına dair bir bilgi vermek isterim :

‼️ Dipnot : Windows 11 Home sürümünü kurmanızı öneririm.

📖 Windows masaüstü ekranı geldikten sonra önce internet sürücüsü yüklü değil ise :

1️⃣ Ethernet kablosu ile bağlanırım.
2️⃣ Laptopun yanında gelen USB sürücü bellek varsa, ethernet veya wifi sürücüsünü kurarım veya kendi sitesinden harici bir bilgisayar ile sürücüsünü alıp kurarım.
3️⃣ Telefonu şarj kablosu ile laptopa bağlayıp, “USB internet paylaşımı”nı açarım.

📌 Bağlandıktan sonra arama kısmına öncelikle "Windows Update" yazarım ve "Güncelsiniz" diyene kadar bütün sürücüleri kurarım. (Buna isteğe bağlı güncelleştirmeler de dâhil.)

📌 Aygıt yöneticisinde herhangi bir ünlemli sürücü kalmışsa, laptopun yanında gelen USB sürücü bellek aracılığıyla veya modelin kendi sayfasından indirip kurarım. Bu sayede fazla sürücü karmaşasından uğraşmayıp kolaya kaçıyor gibi oluyor. Ama inanın en sağlıklısı bence böyledir.

📌 Daha sonra harici ekran kartı (NVIDIA gibi) ve varsa Biosu güncellerim. (Chipset ve ses sürücüsü de isteğe bağlıdır.)

📌 En son laptopun yanında gelen USB sürücü bellekte veya modelin kendi sayfasında varsa “Control yazılımı”nı yükler (Sadece laptopda olur) ve artık kullanıma hazır olur.

➡️ Muhtemelen temel kaynaklı sürücüden olabilirdi. Ekran kartının sürücülerini de silip geri kurmak işe yaramadıysa, üzülerek söylebilirim ki donanım kaynaklıdır. Benzer bir hata GTX1650Ti veya RTX 3050 ekran kartı olan Excalibur kasasında görmüştüm. Anlık donup bir anda mavi ekrana çeviriyordu. Sürücü sil geri yükle yapınca da düzelmedi. (DDU yazılımı) Aynı şekilde formatta da düzelmedi.

➡️ SSD veya yuvasını da kontrol ettirmek de iyi çözümdür. Sağlığını HardDiskSentinel yazılımı ile görmek mümkündür.

➡️ RAM hatasından kaynaklı bir sorun göremedim. Olsa zaten hiç kullanılmazdı. O yüzden eledim.

➡️ İşin kısa özü anakartın bir kaç temel parçası arıza görmüş. Aklınızda da bulunsun. Format dahi ile bile düzelmiyorsa, genelde %99 donanım kaynaklı çıkar. Umarım sizin için süreç güzel olur. Tekrardan çok geçmiş olsun. 🙏

Selam kardeşim iyi günler. Öncelikle kısaca Windows 11'in nasıl stabil kurulacağına dair bir bilgi vermek isterim :

‼️ Dipnot : Windows 11 Home sürümünü kurmanızı öneririm.

📖 Windows masaüstü ekranı geldikten sonra önce internet sürücüsü yüklü değil ise :

1️⃣ Ethernet kablosu ile bağlanırım.
2️⃣ Laptopun yanında gelen USB sürücü bellek varsa, ethernet veya wifi sürücüsünü kurarım veya kendi sitesinden harici bir bilgisayar ile sürücüsünü alıp kurarım.
3️⃣ Telefonu şarj kablosu ile laptopa bağlayıp, “USB internet paylaşımı”nı açarım.

📌 Bağlandıktan sonra arama kısmına öncelikle "Windows Update" yazarım ve "Güncelsiniz" diyene kadar bütün sürücüleri kurarım. (Buna isteğe bağlı güncelleştirmeler de dâhil.)

📌 Aygıt yöneticisinde herhangi bir ünlemli sürücü kalmışsa, laptopun yanında gelen USB sürücü bellek aracılığıyla veya modelin kendi sayfasından indirip kurarım. Bu sayede fazla sürücü karmaşasından uğraşmayıp kolaya kaçıyor gibi oluyor. Ama inanın en sağlıklısı bence böyledir.

📌 Daha sonra harici ekran kartı (NVIDIA gibi) ve varsa Biosu güncellerim. (Chipset ve ses sürücüsü de isteğe bağlıdır.)

📌 En son laptopun yanında gelen USB sürücü bellekte veya modelin kendi sayfasında varsa “Control yazılımı”nı yükler (Sadece laptopda olur) ve artık kullanıma hazır olur.

➡️ Muhtemelen temel kaynaklı sürücüden olabilirdi. Ekran kartının sürücülerini de silip geri kurmak işe yaramadıysa, üzülerek söylebilirim ki donanım kaynaklıdır. Benzer bir hata GTX1650Ti veya RTX 3050 ekran kartı olan Excalibur kasasında görmüştüm. Anlık donup bir anda mavi ekrana çeviriyordu. Sürücü sil geri yükle yapınca da düzelmedi. (DDU yazılımı) Aynı şekilde formatta da düzelmedi.

➡️ SSD veya yuvasını da kontrol ettirmek de iyi çözümdür. Sağlığını HardDiskSentinel yazılımı ile görmek mümkündür.

➡️ RAM hatasından kaynaklı bir sorun göremedim. Olsa zaten hiç kullanılmazdı. O yüzden eledim.

➡️ İşin kısa özü anakartın bir kaç temel parçası arıza görmüş. Aklınızda da bulunsun. Format dahi ile bile düzelmiyorsa, genelde %99 donanım kaynaklı çıkar. Umarım sizin için süreç güzel olur. Tekrardan çok geçmiş olsun. 🙏
Yanıtınız için teşekkür ederim hocam fakat ben inatla bunun donanım arızası olduğunu düşünmüyorum fikrimce donanım arızası olsa gün içinde de böyle sorunları üst üste yaşayıp siyah ekran yerine mavi ekranlar almaya başlamış olurdum fakat bunun ilk açılışta bilgisayarın bir sırayı karıştırması gibi bir şey olarak yoruyorum ya da acerın bu bios sürümünün hatalı olduğunu varsayacağım ve bir sonraki adımım galiba downgrade yapmak olacak.

Yanıtınız için teşekkür ederim hocam fakat ben inatla bunun donanım arızası olduğunu düşünmüyorum fikrimce donanım arızası olsa gün içinde de böyle sorunları üst üste yaşayıp siyah ekran yerine mavi ekranlar almaya başlamış olurdum fakat bunun ilk açılışta bilgisayarın bir sırayı karıştırması gibi bir şey olarak yoruyorum ya da acerın bu bios sürümünün hatalı olduğunu varsayacağım ve bir sonraki adımım galiba downgrade yapmak olacak.
Ben teşekkür ederim. Evet doğru, biosu bir önceki sürümü veya iki önceki sürüme downgrade etmek mantıklı fikirdir. Elinizden gelen her ihtimali değerlendirin. Yeter ki modeliniz sağlıklı olsun. Düzelirse sizin kadar bende sevineceğim. ❤️

Geri