Game Garaj X7T 5060 Kulaklıkla Kullanımda Sesin Boşta Cızırtı Pıt Pıt (Idle Audio Pop) Sorunu Ve Çözümü

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ByMustafa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Okuma süresi: 3:33

ByMustafa

Kayıtlı Kullanıcı
Kayıtlı kullanıcı
Arkadaşlar Merhaba;

Game Garaj X7T 5060 model dizüstü bilgisayarı 28 Kasım indirimlerinde satın aldım ve kullanmaya başladım.

Kullanım sırasında kulaklık takılıyken, belirgin bir "Boşta Ses Cızırtısı (Idle Audio Pop)" sorunu tespit ettim.

Sorunun Detayları:

• Laptop boştayken kulaklıkla kullanım esnasında Youtube yada sosyal medya sayfalarındaki otomatik oynatılan videolarda videoların sesi kapalı olduğu halde mouse ile üzerine geldiğinizde veya mouse'u üzerinden başka bir alana kaydırdığınızda, 3-5 saniyelik periyotlarla derinden gelen, kısa süreli (yaklaşık 1 saniyelik) bir "pıt" sesi duyulmaktadır. Normal mail sayfasında yada video oynatımı yapılmayan sayfalarda bu ses yoktur.
  • Örneğin, YouTube ana sayfasında videoların üzerine gelindiğinde (otomatik oynatma başlarken) veya video durdurulup bir süre beklendiğinde, ses modülünün etkinleşip devre dışı kalma anlarında bu ses net bir şekilde hissedilmektedir. Ses, bir modülün açılıp kapanmasını taklit etmektedir.
Yaptığım Teknik Çözümleme: Yabancı forumlarda yapılan araştırmalarım sonucunda bu durumun, laptopun ses modülünün (Senary Audio/Ses Chipsetinin) Güç Yönetimi (Power Management) ayarlarından kaynaklandığına ulaştım.

Bu "pıt" sesi:

1. Ses aktivitesi bittiğinde, güç tasarrufu amacıyla ses modülünün hızlıca uyku moduna geçmesi (veya kapanması).
  2. Yeni bir aktivite (mouse'u videonun üzerine getirmek gibi) başladığında ise tekrar uyanması anlarında ortaya çıkmaktadır.
Sorun, ses modülünün güç tasarrufu moduna geçerken veya bu moddan çıkarken yazılımsal olarak (Driver tarafından) doğru şekilde yönetilememesi ve bu durumun bir "Pop" sesi olarak kullanıcıya yansımasıdır.

Çözüm için yapılacaklar;
1- Usb bellek içinde gelen Senary Audio yazılımını ilk kez kuracak arkadaşlar kurmasın mevcutta kurulu ise aygıt yöneticisi ->ses video ve oyun denetleyicileri altında bulunan Senary Audio sağ tık -> ayrıntılar altında genişletilmiş Infler den çıkan değerleri kenara not alsın herkeste farklı çıkabilir. Daha sonra aygıt yöneticisi ses video ve oyun denetleyicileri altında bulunan Senary Audio sağ tık bu cihazı kaldır -> Cihazı yazılımı ile kaldır kutusunu işaretleyip kaldırsın.

unnamed.webp

2- CMD yönetici olarak çalıştırılıp pnputil/delete-driver oemxx.inf yazılacak burada dikkat edilmesi gereken oemXX.ınf sizin ayrıntılar sekmesinde genişletilmiş inf bölümünde çıkan isimle aynı olmalıdır. Bu komutu burada çıkan kaç inf var ise o isimlerle yazıp enter yapıyoruz. Biraz beklenince driver silindi şeklinde komut satırında bilgi veriyor. Bu işlem sonrası cihazı yeniden başlatın.

3- Daha sonra aygıt yöneticisinde High Definition Audio Aygıtı geliyor ve başında driver bulunmadığından (?) belirgin oluyor. Buna sağ tık yapıp - Sürücüyü güncelleştir - Bilgisayarımdaki sürücülere göz at - Bilgisayarımdaki kullanılabilir sürücülerin bir listesinden seçmeme izin ver kısmına basıyorsunuz. Burada Microsoft kısmından High Definition Audio Aygıtını seçip sonraki dediğinizde driver yükleniyor. Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda sorun ortadan kalkmış oluyor.

Sorun Senary Audio yazılımının ses modülünü enerji yönetimini doğru yapmamasından kaynaklı olarak sürekli kulaklıkla kullanımda modül aktif-deaktif olup pıt pıt sesi duymamıza neden oluyor. Belirttiğim adımlar uygulandığında sorun çözülmektedir. Microsoft High Definition Audio ses birimlerini kullanan aygıt konumuna gelecektir.
unnamed (1).webp

Sorunu yaşayan kullanıcılar için bilgilendirme ve fayda sağlamak adına çözümü sizlerle paylaştım.

hocam elinize sağlık güzel bir konu olmuş bende de aynı cihazdan var ve şöyle bir sorun yaşıyorum finale nota uygulaması üzerinde nota yazıyorum arkadaşlarla bir dinleyelim dedik oynatmaya başladım normalde programın sesi az olduğu için nahimic'ten volume stabilizer açtım sesi yükseltiyor. Oynatmaya başladığımda ise hoparlörlerden yarım sanise arayla çalınan notaya benzer pıt pıt sesleri çıkıyor acaba sizin anlattığınız konuyla benzer mi? Normal müzik açalım dedik hiçbir sıkıntı yok sadece o programda pıt pıt diye sesler çıkıyor

hocam elinize sağlık güzel bir konu olmuş bende de aynı cihazdan var ve şöyle bir sorun yaşıyorum finale nota uygulaması üzerinde nota yazıyorum arkadaşlarla bir dinleyelim dedik oynatmaya başladım normalde programın sesi az olduğu için nahimic'ten volume stabilizer açtım sesi yükseltiyor. Oynatmaya başladığımda ise hoparlörlerden yarım sanise arayla çalınan notaya benzer pıt pıt sesleri çıkıyor acaba sizin anlattığınız konuyla benzer mi? Normal müzik açalım dedik hiçbir sıkıntı yok sadece o programda pıt pıt diye sesler çıkıyor
Kesinlikle aynı sorun yolladıkları yazılım güç yönetimini doğru yapamıyor güç tasarrufu sağlamak adına sürekli kendini aç kapa yaparken pıt pıt türünde sesi veriyor dediğim yöntemi denediğinizde sorunun gittiğini göreceksiniz. Game Garaja da kendim bizzat mail attım konuyla ilgileneceklerini belirttiler. Eğer ilgilenirlerse kısa sürede bir driver göndereceklerdir diye tahmin ediyorum.

Kesinlikle aynı sorun yolladıkları yazılım güç yönetimini doğru yapamıyor güç tasarrufu sağlamak adına sürekli kendini aç kapa yaparken pıt pıt türünde sesi veriyor dediğim yöntemi denediğinizde sorunun gittiğini göreceksiniz. Game Garaja da kendim bizzat mail attım konuyla ilgileneceklerini belirttiler. Eğer ilgilenirlerse kısa sürede bir driver göndereceklerdir diye tahmin ediyorum.
anladım hocam sizin dediğiniz yöntemi bir deneyeyim mi yoksa gg'yi beklemek daha mı doğru olur?

anladım hocam sizin dediğiniz yöntemi bir deneyeyim mi yoksa gg'yi beklemek daha mı doğru olur?
Bence belirttiğim yöntemi denemelisiniz. Gg'nin bu süreci ne kadar sürede çözeceği yada çözemeyeceği belli olmaz bu yöntemde bilgisayarınıza zarar veren bir durum da söz konusu değil kontrolü microsoft yapıyor. Muhtemelen Gg de çözerse süreci ona bırakacak şekilde yapacaktır diye düşünüyorum. Ben şahsen kulaklıkla kullanan biri olduğumdan çok rahatsız etti dayanamadım direk araştırıp bu şekilde bir çözüm ürettim.

Bence belirttiğim yöntemi denemelisiniz. Gg'nin bu süreci ne kadar sürede çözeceği yada çözemeyeceği belli olmaz bu yöntemde bilgisayarınıza zarar veren bir durum da söz konusu değil kontrolü microsoft yapıyor. Muhtemelen Gg de çözerse süreci ona bırakacak şekilde yapacaktır diye düşünüyorum. Ben şahsen kulaklıkla kullanan biri olduğumdan çok rahatsız etti dayanamadım direk araştırıp bu şekilde bir çözüm ürettim.
bu senary gg laptopları ile uyumlu çalışan bir ürün mü hocam microsoft kurarsak nahimic ya da hoparlörler ile ses uyumluluğu çakışmasın sonra

bu senary gg laptopları ile uyumlu çalışan bir ürün mü hocam microsoft kurarsak nahimic ya da hoparlörler ile ses uyumluluğu çakışmasın sonra
Senary Audio Gg'nin ses yazılımını kontrol etmek için özelleştirdiği bir yazılım. Bu yazılım kurulmadan önce örneğin windowsu kurarken mesela direk microsoft tarafından sesli uyarılarla karşılaşmışsınızdır. Bunun herhangi bir yazılımla uyumsuzluk sorunu yoktur. Senary Audio yazılımını tamamen kaldırıyorsunuz varsayılan olarak Microsoft High Definition Audio kısmına geçiş yapılıyor yani en başa dönüş diyebiliriz. Buraya dönüş yaptığınızda tamamen ses modülünü artık Microsoft High definition Audio yönetiyor yani ses çıkış birimini kontrol ediyor. Günümüzde çoğu bilgisayarda da bu kontrol High definition Audio tarafından sağlanıyor. GG bunu özelleştirmek istemiş ama süreç stabil değil. Özetle korkulacak bir durum yok herhangi bir uyumsuzluk da söz konusu değil. Keza nahimic yazılımı windows store'dan yüklerken de sorun çıkarıyor. Usb bellekde belirtilmiş orda sorun yaşarsanız Usb bellek içinden bunu yükleyin diye o şekilde yükledik. GG bu konularda biraz daha kendini geliştirecektir. Cihazlar yeni firmada kendini buna göre adapte edecektir.

Senary Audio Gg'nin ses yazılımını kontrol etmek için özelleştirdiği bir yazılım. Bu yazılım kurulmadan önce örneğin windowsu kurarken mesela direk microsoft tarafından sesli uyarılarla karşılaşmışsınızdır. Bunun herhangi bir yazılımla uyumsuzluk sorunu yoktur. Senary Audio yazılımını tamamen kaldırıyorsunuz varsayılan olarak Microsoft High Definition Audio kısmına geçiş yapılıyor yani en başa dönüş diyebiliriz. Buraya dönüş yaptığınızda tamamen ses modülünü artık Microsoft High definition Audio yönetiyor yani ses çıkış birimini kontrol ediyor. Günümüzde çoğu bilgisayarda da bu kontrol High definition Audio tarafından sağlanıyor. GG bunu özelleştirmek istemiş ama süreç stabil değil. Özetle korkulacak bir durum yok herhangi bir uyumsuzluk da söz konusu değil. Keza nahimic yazılımı windows store'dan yüklerken de sorun çıkarıyor. Usb bellekde belirtilmiş orda sorun yaşarsanız Usb bellek içinden bunu yükleyin diye o şekilde yükledik. GG bu konularda biraz daha kendini geliştirecektir. Cihazlar yeni firmada kendini buna göre adapte edecektir.
hocam driveri sildim ünlemli high definition geldi güncelleştireceğim ama microsoft kısmı yok gözükmüyor bende

Hocam Microsoft high definition yerini buldum driver yüklendi Nahimic açayım dedim hata verdi generic exe’yi açtım tekrar oem.inf bişeyler kurdu

nahimic acilmadi ve finale nota programındaki yaşadığım hata düzelmedi hoparlörden pıt pıt ses gelmeye devam ediyor geri nasıl yükleyebilirim senary'i

internetten senary driveri kurdum şuan hoparlör çalışıyor nahimic açılıyor ama içinde yaptığım ayarlar uygulanmıyor :/ keşke kaldırmasaydım driveri

Desteğe yazdım kesin çözüm formatmış sıfırladım cihazı

Ekli dosyalar

• dddddddd.webp
    dddddddd.webp
    28,8 KB · Görüntüleme: 9
Son düzenleme:
hocam driveri sildim ünlemli high definition geldi güncelleştireceğim ama microsoft kısmı yok gözükmüyor bende

Hocam Microsoft high definition yerini buldum driver yüklendi Nahimic açayım dedim hata verdi generic exe’yi açtım tekrar oem.inf bişeyler kurdu

nahimic acilmadi ve finale nota programındaki yaşadığım hata düzelmedi hoparlörden pıt pıt ses gelmeye devam ediyor geri nasıl yükleyebilirim senary'i

internetten senary driveri kurdum şuan hoparlör çalışıyor nahimic açılıyor ama içinde yaptığım ayarlar uygulanmıyor :/ keşke kaldırmasaydım driveri

Desteğe yazdım kesin çözüm formatmış sıfırladım cihazı
Hocam yazdığım adımları belirttiğim gibi yapsaydın microsoft kısmını sen seçecektin sürücüyü bilgisayarımdaki dosyalarımda ara diyip oradan seçecektin resimde de belirtmiştim. Uyguladığınız adımları muhtemelen hatalı yaptınız. Nahimic yazılımı açılmasa dahi Microsoft storeden yada yazılımın direk kendisinden onar deseniz yeniden kurulur tekrar açılırdı. Store uygulaması zaten bu. Bu işlemleri yaptıktan sonra cihazı da yeniden başlatın diye belirtmiştim. Hangi desteğe yazdınız bilmiyorum ama sürücü yüzünden format atın diyen destek bilmiyorum yani ne kadar yetkin biri olmadığı bariz belli olmuş. Cihazı sıfırlasadığınızda da bu sürücüleri kuruyorsunuz zira. Ayrıca cihazı istediğiniz kadar sıfırlasanız da Senary Audio yazılımını kurduğunuz sürece aynı sorunu yaşamaya devam edeceksiniz.

Aynı bilgisayarı ve aynı ses yazılımını kullanıyorum. Hiç böyle sorun yaşamadım. Bu konuda sorun yaşayanlar için değerli bir çözüm olmuş. GameGaraj'da hala dediğin gibi yetkin olmayanlar var. Çok basit ve umursamaz cevaplar verebiliyorlar. Bence o elemanların yerine daha bilirkişi kişiler olmalı telefon veya bilgisayar başında.

Aynı bilgisayarı ve aynı ses yazılımını kullanıyorum. Hiç böyle sorun yaşamadım. Bu konuda sorun yaşayanlar için değerli bir çözüm olmuş. GameGaraj'da hala dediğin gibi yetkin olmayanlar var. Çok basit ve umursamaz cevaplar verebiliyorlar. Bence o elemanların yerine daha bilirkişi kişiler olmalı telefon veya bilgisayar başında.
Sorun saddece kulaklıkla kullanımda mevcut oluyordu. Sizin karşılaşmamanız iyi olmuş çünkü sürekli bir ses insanı çileden çıkarıyor. Bir yanda çalışıyorsunuz odaklanmışsınız arkadan sesler dikkat dağıtıp sinir bozucu oluyor. Kesinlikle bu destek ekibinin geliştirilmesi gerekiyor. Sorunu ve çözümünü dahi kendilerine mail olarak ilettim bakalım ne kadar umursayacaklar göreceğiz. İş sadece f/p ürünü getirdim sattım bitti gitti mi yoksa bu tür yazılımsal süreçleri takip edip geliştirip çözebilecekler mi göreceğiz. Alırken bu tür yazılımsal konuda tereddütlerim vardı çünkü bu tür ürün getiren firmaların çoğunda böyle driver sorunları oluyor ve genelde de pek çözüm getirmiyorlar ama kendim donanım yazılım konusunda bir tık bilgime güvenerek riski aldım. Bundan sonrasını yaşayıp göreceğiz.

Sorun saddece kulaklıkla kullanımda mevcut oluyordu. Sizin karşılaşmamanız iyi olmuş çünkü sürekli bir ses insanı çileden çıkarıyor. Bir yanda çalışıyorsunuz odaklanmışsınız arkadan sesler dikkat dağıtıp sinir bozucu oluyor. Kesinlikle bu destek ekibinin geliştirilmesi gerekiyor. Sorunu ve çözümünü dahi kendilerine mail olarak ilettim bakalım ne kadar umursayacaklar göreceğiz. İş sadece f/p ürünü getirdim sattım bitti gitti mi yoksa bu tür yazılımsal süreçleri takip edip geliştirip çözebilecekler mi göreceğiz. Alırken bu tür yazılımsal konuda tereddütlerim vardı çünkü bu tür ürün getiren firmaların çoğunda böyle driver sorunları oluyor ve genelde de pek çözüm getirmiyorlar ama kendim donanım yazılım konusunda bir tık bilgime güvenerek riski aldım. Bundan sonrasını yaşayıp göreceğiz.
Evet. Ben de driver konusunda sorun yaşadım. Bu benim ikinci cihaz. Değiştirmiştim. IHDA( Intel High Definition Audio) yüklenmiyordu. Aynı zamanda flaştaki LAN_RTK yüklenmiyordu. Es geçiyordu. Şimdi bu yeni cihazımda da PPM ve RTK dosyası yine yüklenmedi ama şuan sorun yok. Bakalım ilerde sorun yaratacak mı... Gerçekten yazılım konusunda acemiler.

Geri