Merhaba arkadaşlar,
Bir süredir üzerinde çalıştığım bir projeyi sizlerle paylaşmak istiyorum: Better RGB — Tongfang şasili, ITE8291 klavye kontrolcülü laptoplar için sıfırdan yazdığım, tamamen ücretsiz ve açık kaynak bir per-key RGB kontrol uygulaması.
Cihazım: Game Garaj Slayer R9T-5070Ti C1 (Ryzen 9 9955HX + RTX 5070 Ti). Ancak uygulama bu modele özel değil — aynı klavye kontrolcüsünü (ITE8291, VID_048D / PID_600B) kullanan tüm Tongfang tabanlı cihazlarda çalışması bekleniyor. Bu şasi yurt dışında XMG, Schenker, Erazer gibi markalarla da satılıyor; Türkiye'de satılan benzer Tongfang tabanlı modellerde de aynı çip olabilir. Cihazınızın uyumlu olup olmadığını anlamak için: Aygıt Yöneticisi → İnsan Arabirim Aygıtları altında VID_048D&PID_600B içeren bir aygıt arayın ya da USBDeview gibi bir araçla bakın. "ITE Device(8291)" görüyorsanız büyük ihtimalle uyumlusunuz.
Neden yaptım?
Cihazın donanımı per-key RGB destekliyor ama üreticinin Control Center yazılımındaki animasyonlar bariz şekilde takır tukur çalışıyor. Elimdeki Razer Blade'in Synapse'teki akıcılığını görünce "bu klavye de bunu yapabilir" dedim. Önce OpenRGB'yi denedim — cihazı tanıdı ama komutlara hiç tepki vermedi; bu donanım/firmware revizyonu için destek yoktu. Protokolün hiçbir yerde dokümantasyonu da olmadığı için tek yol kalıyordu: kendim tersine mühendislik yapmak.Wireshark + USBPcap ile üretici yazılımının klavyeyle USB üzerinden nasıl konuştuğunu kaydettim, paket paket inceleyip komut setini çözdüm, ardından klavyedeki ~103 tuşun her birinin buffer'daki adresini tek tek tespit ederek tam bir tuş haritası çıkardım. Sonuç: üreticinin SDK'sına ya da koduna hiç dokunmadan, saf C ile (Win32 API + hidapi) yazılmış, animasyonları tamamen kendi hesaplayıp klavyeye ~30 FPS akıtan bir uygulama. Üreticinin kendi yazılımından belirgin şekilde daha akıcı.
Neler var?
- 10 mod: Breathing, Wave (açısı ayarlanabilir), Sparkle, Reactive (yazdıkça yanar), Wheel, Lightning, Flame, Rain, Matrix (4 alt stil) ve çok bölgeli Static.
- Her modun hız, yoğunluk, renk paleti gibi ayrıntılı ayarları + genel parlaklık kaydırıcısı.
- Ayar hafızası: son kullandığınız mod ve tüm ayarlar otomatik kaydedilir, uygulama açılınca kaldığı yerden devam eder.
- Windows ile başlatma: tek tuşla kurulan görevle, oturum açar açmaz sistem tepsisinde sessizce başlar ve son efektiniz kendiliğinden çalışır.
- Sistem tepsisi desteği, uyku/uyanma sonrası otomatik toparlanma.
- Arayüz İngilizce, tüm uyarı diyalogları Türkçe + İngilizce.
Control Center ile çakışmıyor mu?
En çok uğraştığım konu buydu. Üreticinin arka plan servisi klavyenin RGB arayüzünü sürekli elinde tutuyor ve kendi ayarını aralıklarla yeniden yazıyor — bu yüzden "yanına başka yazılım kurayım" yaklaşımı ışıkların rastgele sönmesiyle sonuçlanıyor. Better RGB bunu sürücü seviyesinde çözüyor: çalışırken RGB arayüzünü paylaşımsız kilitliyor, üretici yazılımı o sırada ışıklara hiç dokunamıyor. Önemli olan kısım: fan eğrileri, güç limitleri ve performans modları etkilenmiyor — onlar farklı bir kanaldan çalışıyor, Control Center'ı silmenize/kapatmanıza gerek yok. Uygulamayı kapattığınız an üreticinin aydınlatma menüsü de normale dönüyor.Bilmeniz gerekenler (dürüst uyarılar)
- Uygulama imzasız (küçük bir açık kaynak proje, kod imzalama sertifikası ücretli). SmartScreen "Windows protected your PC" derse More info → Run anyway diyebilirsiniz; Smart App Control açık olan yeni Windows 11 kurulumlarında ise SAC uygulamayı tamamen engelleyebilir — detaylar README'de. Şüpheniz varsa kaynak kod tamamen açık, kendiniz derleyebilirsiniz (derleme talimatı kılavuzda).
- Gömülü kontrolcüyle doğrudan konuşan her yazılım gibi küçük bir risk payı var: nadir durumlarda klavyenin EC'si kilitlenebilir (geliştirme sürecinde başıma geldi, kalıcı hasar yok; çözümü kılavuzda — kapat, şarjı çek, güç tuşuna 30 sn bas). Uygulama bu riski en aza indirecek şekilde tasarlandı ama kullanım kendi sorumluluğunuzdadır.
- Tuş haritası Türkçe ISO dizilim üzerinde çıkarıldı; farklı dizilimli cihazlarda alt yapı çalışır ama Reactive modda tuş etiketleri kaymış olabilir.
Link ve dokümanlar
GitHub: https://github.com/EpicYamo/Better-RGB-for-Tongfang_ITE8291Repoda İngilizce README (tüm tersine mühendislik hikâyesiyle birlikte), Türkçe ve İngilizce kullanım kılavuzları ve kaynak kodun tamamı mevcut. Lisans MIT — dileyen dilediği gibi kullanabilir, geliştirebilir.
Deneyen olursa hangi cihazda denediğini ve sonucu buraya yazarsa çok sevinirim — özellikle farklı Tongfang rebrand'lerinde çalışıp çalışmadığı bilgisi, uyumluluk listesini büyütmek için çok değerli. Sorularınızı da elimden geldiğince cevaplarım.
İyi forumlar!