Rehber - Gamegaraj Slayer X5T/X7T Undervolt Yapma

Herkese iyi forumlar, bu konuda sizlere GameGaraj Slayer X5T/X7T laptoplarınıza nasıl undervolt yapılır onu göstereceğim.

Adım-0

İşlemlere başlamadan önce GameGaraj kontrol yazılımında yapmamız gereken bir ayar var.

Performans seçim bölümüne giriyoruz:

Oradan "Özel Mod" u seçip sol tarafta açılan "Spc Ayarları" sekmesine giriyoruz.

Watt ayarlarının altında bulunan "Cpu Advanced Performance Menu" nün yanındaki switchi açıyoruz.
Adım-1
Laptopunuzda BIOS ekranına gelip(Bilgisayar açılırken F2/Del tuşuna sürekli basıp) Setup kısmına giriyoruz:
1763304965162.webp

Adım-2
Burada açılan menüden Advanced sekmesine giriyoruz, burada yapmamız gereken 3 ayar var.
1763305199618.webp

1. Ayar:
Advanced sekmesine girdiğimizde hemen önümüze çıkan Intel Virtualization Technology ayarını "Disabled" olarak ayarlıyoruz(Fotoğraftaki gibi):
1763305399486.webp

2. ve 3. Ayar:
Sekmeyi aşağıya kaydırıp CPU Advanced Performance Settings kısmına giriyoruz:
1763305512196.webp

Girdikten sonra önümüze gelen yeni menüyü aşağıya kaydırıp Overclocking Lock ve Undervolt Protection ayarlarını buluyoruz. Bunları da "Disabled" olarak değiştiryoruz(Fotoğraftaki gibi):
1763305643356.webp

Adım-3
Bios'taki ayarlarımız bitti, fotoğraflardaki gibi belirttiğim sırayla biostan çıkış yapıyoruz:
1763305807987.webp

1763305972583.webp

1763306008880.webp

Adım-4

Bios'taki işlemleri bitirip masaüstüne geldiğimize göre şimdi sıra undervolt yapmamızı sağlayacak programı indirmeye geldi. Ben Intel XTU kullanıyrum, eğer undervolt hakkında yeterli donanıma sahipseniz Throttle Stop kullanabilirsiniz. Ben rehberde XTU ile devam edeceğim.

Intel XTU'yu bu bağlatıdan indirip kurun. Gelen uyarılara "I Agree" deyip geçin.

Karşınıza küçük bir ekran gelecek, bu ekranda yapmanız gereken tek şey Core Voltage Offset'i düşürmek olacak:
1763306391016.webp

Ben -70mv undervoltta(resimdeki değer) optimal bir performans yakaladım, sizler bu ayarı değiştirerek işlemcinizi sınayabilirsiniz(YETERLİ DONANIMA SAHİP DEĞİLSENİZ KESİNLİKLE ÖNERMEM, LAPTOP KARARSIZ ÇALIŞABİLİR/CRASH YAŞANABİLİR)

!!!ÖNEMLİ!!!
Bilmeyenler için: Yukaridaki fotoğraftaki gibi değerin önünde "-"(EKSİ) olmalı. Örn: -0,070mv

Son

Rehberde belirttiğim gibi adım adım giderseniz bir sorun yaşamazsınız. Bu işlem donanıma zarar vermez.

NOT: Bu işlemleri yaptıktan sonra başta ayarladığımız Cpu Advanced Performance Menu ayarına dokunmamak kaydıyla modlar arası geçiş yapabilirsiniz.

AYRICA NOT: X5T'de durum farklı olabilir, ben X7T cihazda bu ayarları yaptım)

(Oluşabilecek her türlü sorundan dolayı mesuliyet kabul etmiyorum.)

Ekli dosyalar

• 1763305709018.webp
    1763305709018.webp
    664,5 KB · Görüntüleme: 67
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu benim 2. Bilgisayar. Önceki sorunluydu. O da x7t 5060 idi. Değişim yaptırdım. Bu daha iyi bir cihaz. Yaşadığım sorunlar giderilmişti. Bios güncel ama tekrar kurabilirim. Olmazsa format denerim. Cihazda fabrika çıkışlı sorun olduğunu sanmıyorum. Dediğim gibi bu değiştirilmiş ve test edilmiş bir cihaz. Bana Windows 11 pro kurulu şekilde geldi. Biosu kendileri güncellemişti. Ben formatladım. Home kurdum. Öyle kullanıyorum. Test edilmemiş cihazlarda sorun olabilir ama bunun testleri yapıldı ve o şekilde teslim edildi bana. Birkaç yöntem deneyeceğim. Umarım düzelir. Undervolt'un ben de cihaza zarar vermediğini biliyordum ama zarar verdiğini gördük. İşlemci ve ekran kartına aşırı yük bindirdi. Tam tersi olması lazımdı. Daha da rahatlaması lazımdı. Ama yan etki yaptı.
Undervolt yapmak yerine overvolt yapmış olmayasınız?
!!!ÖNEMLİ!!!
Bilmeyenler için: Yukaridaki fotoğraftaki gibi değerin önünde "-"(EKSİ) olmalı. Örn: -0,070mv

Undervolt yapmak yerine overvolt yapmış olmayasınız?
Hayır. Ne yaptığımı biliyorum ve görüyorum. Değeri eksi olarak ayarladım. Bunu bilmeyecek kadar çocuk değilim. Zaten İngilizcem de var yeterince. Adım adım tüm ayarları gösterebilirdim. Bios ayarı dediğiniz gibi yapmıştım. Şimdi geri aldım ama geri almadığımı varsayın. XTU programında voltajı -0,070 olarak ayarlamıştım ama işlemci ve ekran kartında ısı ve kullanım değeri arttı. spc açıktı özel modda. Ama kısıtlama yoktu. Watt veya ısı olarak. Onuda kapattım. Açık olması işime yaramadı. Hatayı bende aramayın. Sizde ve arkadaşınızda işe yaraması, herkeste işe yarayacak anlamına gelmediğini öğrendiniz diye düşünüyorum. Benden başka oldu, işe yaradı diyeni görmedim. Gerçi ben öyle demedim ama yorum yapan kişi olarak bahsediyorum. Bence silmelisiniz bu forumu. Değişiklikleri yazayım daha net anlarsınız.

1- İşlemci ve ekran kartı kullanımında %10 artış. (işlemci ortalama 60 derece, ekran kartı ortalama 56 dereceye yükseldi boşta)
2- Boştayken fan kapatan cihaz artık kapatmıyor.
3- Uygulamaların yanıt verme süresi gecikmeye başladı.
4- Bilgisayar daha geç açılıyor(+5sn) ve daha geç kapanıyor.

Bu değişiklikler forumda yazdığınız bilgilerin aynen yapıldıktan sonraki değişimleri. Ben de hata yok. Bilgisayar sorunsuz ama şimdi sorunlu oldu.

Hayır. Ne yaptığımı biliyorum ve görüyorum. Değeri eksi olarak ayarladım. Bunu bilmeyecek kadar çocuk değilim. Zaten İngilizcem de var yeterince. Adım adım tüm ayarları gösterebilirdim. Bios ayarı dediğiniz gibi yapmıştım. Şimdi geri aldım ama geri almadığımı varsayın. XTU programında voltajı -0,070 olarak ayarlamıştım ama işlemci ve ekran kartında ısı ve kullanım değeri arttı. spc açıktı özel modda. Ama kısıtlama yoktu. Watt veya ısı olarak. Onuda kapattım. Açık olması işime yaramadı. Hatayı bende aramayın. Sizde ve arkadaşınızda işe yaraması, herkeste işe yarayacak anlamına gelmediğini öğrendiniz diye düşünüyorum. Benden başka oldu, işe yaradı diyeni görmedim. Gerçi ben öyle demedim ama yorum yapan kişi olarak bahsediyorum. Bence silmelisiniz bu forumu. Değişiklikleri yazayım daha net anlarsınız.

1- İşlemci ve ekran kartı kullanımında %10 artış. (işlemci ortalama 60 derece, ekran kartı ortalama 56 dereceye yükseldi boşta)
2- Boştayken fan kapatan cihaz artık kapatmıyor.
3- Uygulamaların yanıt verme süresi gecikmeye başladı.
4- Bilgisayar daha geç açılıyor(+5sn) ve daha geç kapanıyor.

Bu değişiklikler forumda yazdığınız bilgilerin aynen yapıldıktan sonraki değişimleri. Ben de hata yok. Bilgisayar sorunsuz ama şimdi sorunlu oldu.
Burada insanları yanlış yönlendirecek kadar bilgisiz değilim inanın. Rehberini yayınladığım işlem OverClock gibi yanlış yapıldığında donanıma kalıcı hasar veren bir işlem değil. Birden fazla cihaza undervolt yaptım, kimi zaman UV Protection kilitli olan cihazların BIOS'larını dahi modladım ve hiçbir undervolt yaptığım cihazda sizinki gibi bir problem yaşanmadı. Kaygınızı anlıyorum fakat bu durumda siz de ben de sorumlu değiliz. Aynı cihazı kullanıyoruz diyerek olayı baştan anlatıyorsunuz zaten, benim cihazda herhangi bir problem olmazken(Rehberde yazdığımdan bir tane bile farklı işlem yapmadım) sizin cihazda oluyorsa iki seçenek var; Ya siz yanlış yaptınız ya da cihazda bir problem var. Ki zaten farklı bir işlem yapmadığınızı söylüyorsunuz, o zaman cihazda bir problem var. Önceki mesajınızda UV öncesi 21.6k cinebench r23 aldığınızı yazmışsınız, bu skor da normal bir skor değil. Stok 14650HX'ler en kötü 23500 puan alır.

Ayrıca bu yaptığımız işlemle ekran kartının farklı davranmasıyla uzaktan yakından ilgisi yok.

Burada beni zan altında bırakacağınıza GameGaraj ile iletişime geçin.

Rehberi kaldırmıyorum ve kaldırmayı düşünmüyorum.

Burada insanları yanlış yönlendirecek kadar bilgisiz değilim inanın. Rehberini yayınladığım işlem OverClock gibi yanlış yapıldığında donanıma kalıcı hasar veren bir işlem değil. Birden fazla cihaza undervolt yaptım, kimi zaman UV Protection kilitli olan cihazların BIOS'larını dahi modladım ve hiçbir undervolt yaptığım cihazda sizinki gibi bir problem yaşanmadı. Kaygınızı anlıyorum fakat bu durumda siz de ben de sorumlu değiliz. Aynı cihazı kullanıyoruz diyerek olayı baştan anlatıyorsunuz zaten, benim cihazda herhangi bir problem olmazken(Rehberde yazdığımdan bir tane bile farklı işlem yapmadım) sizin cihazda oluyorsa iki seçenek var; Ya siz yanlış yaptınız ya da cihazda bir problem var. Ki zaten farklı bir işlem yapmadığınızı söylüyorsunuz, o zaman cihazda bir problem var. Önceki mesajınızda UV öncesi 21.6k cinebench r23 aldığınızı yazmışsınız, bu skor da normal bir skor değil. Stok 14650HX'ler en kötü 23500 puan alır.

Ayrıca bu yaptığımız işlemle ekran kartının farklı davranmasıyla uzaktan yakından ilgisi yok.

Burada beni zan altında bırakacağınıza GameGaraj ile iletişime geçin.

Rehberi kaldırmıyorum ve kaldırmayı düşünmüyorum.
Evet. Zaten normalde de puanı düşük. En az 23 24k alması gerekiyor ama hiç 22k görmedim. Performans ayarında bir de. XTU dan ayar yapınca 8.3k bench mark almıştı. Şimdi 6.8k. Gamegaraj ile niye iletişime geçeyim ki? Bu işlemi onlar yap demiyor.

Evet. Zaten normalde de puanı düşük. En az 23 24k alması gerekiyor ama hiç 22k görmedim. Performans ayarında bir de. XTU dan ayar yapınca 8.3k bench mark almıştı. Şimdi 6.8k. Gamegaraj ile niye iletişime geçeyim ki? Bu işlemi onlar yap demiyor.
Normalde de düşük performans verdiği için iletişime geçeceksiniz...
Öyle bir ayar yok gitti. Vardı ama kayboldu.
Adım-0

İşlemlere başlamadan önce GameGaraj kontrol yazılımında yapmamız gereken bir ayar var.

Performans seçim bölümüne giriyoruz:

Oradan "Özel Mod" u seçip sol tarafta açılan "Spc Ayarları" sekmesine giriyoruz.

Watt ayarlarının altında bulunan "Cpu Advanced Performance Menu" nün yanındaki switchi açıyoruz.
Bu ayarı yap.

En düşük 48 falan olur. 45 derece ancak full fanda oluyor. 5 dakika falan bırakın bilgisayar kendini rolantiye alsın.
Şuan ellemiyorum zaten. Telefondan yazıyorum. Ayrıca daha önceden throtlestop yüklemiştim. Kendi kendine silinmiş bu işlemlerden sonra. İşlemci sıcaklığını arttırıyor kendi kendine. 56 ya çıkıyor ve nadiren 52 görüyor. Şuan stand üstünde. Fanlı soğutucu var ama açmadım. Gpu sıcaklığı 47. 48. Bu normal mi?

Şuan ellemiyorum zaten. Telefondan yazıyorum. Ayrıca daha önceden throtlestop yüklemiştim. Kendi kendine silinmiş bu işlemlerden sonra. İşlemci sıcaklığını arttırıyor kendi kendine. 56 ya çıkıyor ve nadiren 52 görüyor. Şuan stand üstünde. Fanlı soğutucu var ama açmadım. Gpu sıcaklığı 47. 48. Bu normal mi?
Tekrar ThrottleStop yükleyin, ayarı balanced yapın:

1763565373033.webp

Evet 47-48 gpu sıcaklığı normal.

Bak işte. Kendi kendine işlemci kullanımı %20 ye çıktı. Derece 66 ya çıktı. Fan hızı %45 e çıktı. Her şey kendi kendine oluyor???
Biligsayarın arkada işlem yapması çok normal.

İndirdim. Ayarı balanced yaptım. Şuan ofis modundayım. Daha sakin çalışıyor.
Anladım. Cinebench atmak isterseniz ThrottleStop'tan Balanced ayarını "High Performance" yapıp GameGaraj Kontrol Merkezinden "Turbo Extreme" modu açın. Eğer testi yaparsanız mutlaka buraya sonucunu atın, değerlendirelim.

Geri