DARPA’nın sürücüye ihtiyaç duymayan otonom drone’u dar bir depoda saatte 72 kilometre hız yaparak dakikalarca uçtu
ABD’nin ileri savunma teknolojileri araştırmalarını yürüten DARPA, drone teknolojisinin gelecekteki kullanım alanları üzerinde kafa yormaya başladı. Kuruluşun son hedefi, son derece hızlı, hafif ve kendi kendini yöneten insansız hava araçları üretmek ve bunları mükemmelleştirmek. Bu amaçla başlatılan Fast Lightweight Autonomy (FLA) geliştirme programı ilk meyvesini verdi.
Yüksek hızlı ve pilotsuz drone projesi kapsamında üretilen yeni insansız hava aracı, tam güçle çalışırken saniyede 20 metre (saatte 72 kilometre) yol kat ediyor. Saatte 72 kilometreye denk gelen bu hız otomobil ve motosiklet sürücülerini heyecanlandırmaya yetmeyebilir. Bununla birlikte, insansız hava araçlarına hevesli okurlarımız, ufacık bir depoda saatte 72 kilometre hızla giden bir drone’u kontrol etmenin ne kadar zor bir iş olduğunu tahmin edeceklerdir. Dolayısıyla DARPA’nın geliştirdiği hava aracının insan yardımı almadan bu kadar hızlı uçması şaşkınlık verici derecede başarılı bir iş.
Bu dört pervaneli robot, daracık koridorlarda kaza yapmadan hızla uçma yeteneğini gövdesini süsleyen çok sayıdaki sensöre borçlu. Her an çevresini tarayan pilotsuz hava aracı, sensörleriyle edindiği anlık veriyi değerlendiren gelişmiş bilgisayarı sayesinde, engellere milisaniyelik hassasiyetle tepki veriyor.
DARPA’nın insansız hava aracının denendiği video, 2 dakika 45 saniye süren bir teknoloji şöleni sunuyor. Yinede her proje gibi, bu çalışmanın da ufak tefek kusurları bulunuyor. Nitekim videonun sonlarına doğru robotun başına gelenler hiç de iç açıcı görünüyor. Görünen o ki yumurda kırmadan omlet yapamadığımız gibi birkaç quadcopter parçalamadan mükemmel insansız hava aracını üretmemiz de mümkün değil.
Cihaz.TV‘yi Facebook, Twitter, Google+, YouTube ve Instagram‘da takip edin.