90 gün ömür biçilen Mars robotu 12 yaşına girdi

NASA’nın 12 yıl önce Mars’a yolladığı Opportunity keşif robotu, 90 günlük görev süresini kat kat aşmayı başardı

İnsanoğlunun Kızıl Gezegen Mars’ı keşfetme merakı yüzyıllardır sürüyor. Önceleri teleskopla yapılan araştırmalar, günümüzde robot teknolojisinin ve uzaktan algılama yöntemlerinin yardımlarıyla devam ediyor. Mars kolonileri kurmaya hala uzağız fakat kendimizden parçalar sayabileceğimiz icatlarımızı, robotlarımızı bu gezegene göndermeyi başardık. Bu uğurda uzaya gönderilen teknoloji harikaları arasından biri, uzmanları şaşırtacak kadar uzun süredir çalışmayı başardı.

NASA’nın Mars Opportunity robotu bu hafta, bu yabancı gezegendeki 12. senesini doldurdu. Keşifçi, 8 Temmuz 2003 tarihinde Cape Canevaral’dan uzaya gönderilmesinin ardından 6 ay süren yolculuğun sonunda 25 Ocak 2004’te gezegenin yüzeyine indi. O dönemde, aygıtın faaliyet süresinin 90 günle sınırlı kalacağı söyleniyordu. Güneş enerjisiyle çalışan Opportunity’nin güneş panellerinin kısa sürede tozla kaplanacağı tahmin ediliyordu. Bununla birlikte araştırmacılar ve mühendisler aracın ömrünü hesaplarken, basit bir doğa olayının imdatlarına yetişeceğini düşünememişlerdi.

NASA Mars Opportunity araştırma robotunun güneş panelleri, rüzgarın etkisiyle defalarca temizlendi.

90 günlük araştırma çalışması için yola çıkan Opportunity, gezegendeki kuvvetli rüzgarlar sayesinde defalarca tozla kaplanmaktan kurtuldu. Araştırmacıların sağladıkları yazılım güncellemeleri sayesinde görüş yeteneği iyileşen ve eskisine göre daha kaliteli fotoğraflar çeken robot, tehlikeli bölgeleri algılamakta da oldukça başarılı.

Servis ömrünü kat kat aşan robot, sağladığı paha biçilemez yüzey verileriyle ve fotoğraflarla araştırmacıları sevindiriyor. Fakat ABD hükümetinin bu durumdan fazla hoşnut olmadığını söyleyebiliriz. Bu maceranın bu denli uzun sürmesi, NASA’nın her yıl fazladan 14 milyon dolar harcamasına sebep oluyor.

Cihaz.TV‘yi Facebook, Twitter, Google+, YouTube ve Instagram‘da takip edin.