Grafenli lityum-hava pili, elektrikli arabaları zirveye taşıyacak

Lityum-hava pili, mucize malzeme grafen sayesinde hayal olmaktan çıkıyor

Elektrikli araçlar, benzin ve mazot derdi taşımadan konforlu sürüş vaat ediyorlar. Elektrikli otomobil keyfi egzoz emisyonu, yakıt filtresi gibi dertlerden uzak olsa da, kendine has bazı sıkıntıları beraberinde getiriyor.

Bu otomobillerin ağır pillerinin saatlerce şarj olmaları gerekiyor. Lityum iyon bataryaların 500-600 deşarjdan sonra güç kaybetmeleri de cabası. Dolayısıyla, pratikliğe önem verenler için, fosil yakıtla çalışan otomobiller hala en mantıklı tercih.

grafen-lityum-hava-pili

Benzinli ve dizel otomobiller,yeni lityum-hava pili teknolojisi sayesinde tarihe karışabilir. Lityum-hava pilleri, lityumun dış ortamdaki serbest oksijen molekülleriyle beslenen bir elektrolitte hızlıca oksitlenmesi prensibiyle çalışıyor.

Bu teknoloji teoride, standart lityum iyon pillerden 5 kat hafif ve 10 kata kadar daha güçlü bataryalar üretilmesini destekliyor. Yüksek güçlü lityum-hava bataryası, hızlı yanan mumun çabuk bitmesi misali, kısa sürede kullanılmaz hale gelir. Üreticilerin şimdiye dek bu teknolojiye geçmesine engel olan da, kullanım ömrünün düşüklüğüydü.

grafen-lityum-hava-pili-elektrikli-otomobil

Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, kısa sürede kullanılmaz hale gelen lityum hava pillerini grafen elektrot sayesinde 2000 şarj ömrüne eriştirdiler. Şimdilik çok ufak boyutlarda ve kısıtlı sayıda üretilen grafenli pillerin yakın gelecekte toplu üretime aktarılacağı söyleniyor.

Grafen elektrotlu lityum hava pilinden güç alan elektrikli otomobillerin, günümüzdekilerden daha hafif ve daha verimli olacakları söyleniyor. İddialara göre, bu pilleri içeren arabalar dolu bataryayla 650 km yol gidecekler ve lityum iyon bataryalı otomobillere kıyasla daha kısa sürede şarj olacaklar.

Cihaz.TV‘yi Facebook, Twitter, Google+, YouTube ve Instagram‘da takip edin.