Işıkla saniyede 8000 megabit kablosuz internet

Estonyalı teknoloji şirketi Velmenni’nin Li-Fi internet projesi, maksimum 8000 Mbps kablosuz internet dağıtıyor

Modern tüketici elektroniği ürünleri, internet içeriği tüketimine odaklanmış durumda. Akıllı telefon, tablet ve akıllı saat gibi ürünleri kapsayan yeni nesil elektronik aygıtlar, internet bağlantısından mahrum kaldıklarında pek bir işe yaramıyorlar. Bütün videolarımız, müziklerimiz ve iş belgelerimiz bulut depolamada toplanınca, hayatımızın kilitlenmesi için internetin yavaşlaması bile yetiyor.

Kablosuz internet, kullanıcıya hareket serbestliği sağlamasıyla mobil cihazların yaygınlaşmasını tetikledi. Fakat en güçlü Wi-Fi sistemiyle bile, mekanların bazı bölgelerine internet ulaşmayabilir. Bu gibi durumlarda ağ tekrarlayıcılar ya da diğer isimleriyle menzil genişleticiler imdadımıza yetişiyor.

li-fi-teknolojisi-wi-fi-dan-100-kat-daha-fazla-hizli-internet-sagliyor-2

Edinurgh Üniversitesi’nin tanınmış profesörlerinden Harald Haas, yaklaşık 5 yıl önce icat ettiği Li-Fi teknolojisiyle, Wi-Fi’dan daha pratik kablosuz internet çözümlerinin üretilebileceğini ispatlamıştı. Modern ağ çözümlerinin göz bebeği kablosuz protokol Wi-Fi elektromanyetik sinyallerle çalışırken, Harald Haas’ın geliştirdiği Li-Fi görülebilir spektrumdaki ışıkla veri aktarıyordu.

İlk denemelerde yalnızca 3 Gbit/s hıza ulaşabilen Li-Fi, yeni nesil LED aydınlatma sistemleri sayesinde Wi-Fi’ın ulaşamayacağı kadar yüksek kablosuz internet hızına ulaştı. Li-Fi prensibini örnek alarak yola koyulan Estonyalı teknoloji şirketi Velmenni, özel LED lambalarla 1 GBps hızında veri aktarmayı başardı. Saniyede 1 GB’a kadar hıza ulaşan internet bağlantısı, Full HD bir sinema filminin göz açıp kapayıncaya kadar indirilmesini sağlıyor.

li-fi-teknolojisi-wi-fi-dan-100-kat-daha-fazla-hizli-internet-sagliyor-3

Ev kullanıcısına sunulan pek çok ağ çözümü Wi-Fi 802.11N teknolojisini destekliyor. Wi-Fi 802.11N protokolünü destekleyen ürünler, maksimum kapasitede çalışırken 300 Mbps ağ hızına ulaşıyor. Velmenni’nin test ettiği 8000 Mbps (1 GBps) Li-Fi çözümüyse Wi-Fi 802.11N’den yaklaşık 26,6 kat daha hızlı.

Velmenni’nin CEO’su Deepak Solanni, Li-Fi’ın bu denli yüksek hız potansiyeli taşımasına rağmen, son tüketiciye hazır olmadığını itiraf ediyor. Öncelikle bu teknolojiyle uyumlu akıllı cihazların ve bilgisayarların geliştirilmesi gerekiyor. Li-Fi’ın 8000 Mbps’den daha düşük hızlı sürümünün 3-4 yıl içinde pilot bölgelerde denenmesi planlanıyor.

Cihaz.TV‘yi Facebook, Twitter, Google+, YouTube ve Instagram‘da takip edin.